назад

Про особливості системи БПД розмовляли в Центрі освітніх інновацій

У приміщенні Центру освітніх інновацій з нагоди Дня захисника України 15 жовтня заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук зустрівся з учнями 10-11 класів шкіл міста Івано-Франківська.

Зустріч відбулась в межах Мистецького марафону, який розпочав свою роботу в Центрі освітніх інновацій. Важливо зауважити, що це перший комунальний Центр освітніх інновацій в Західному регіоні, який з вересня запрацював на повну потужність.

Директор Центру освітніх інновацій Марія Починок розповіла про історію створення закладу. «Це сучасний освітній простір для людей будь-якого віку. Центр вміщає конференц-зал, лабораторії інноваційних досліджень, моделювальні кімнати. Він стане магнітом для залучення в Івано-Франківську систему освіти новітніх практик навчання й виховання. У Центрі діти та дорослі мають змогу навчатися робототехніки, відвідувати майстер-класи з прикладної фізики та хімії, біології, обмінюватися досвідом та креативити. Головне завдання нашого центру – зробити навчання цікавим і наповнити його новітніми розробками. Діти можуть на практиці побачити те, що вивчали у школі», ˗ наголосила вона.

У «Центрі освітніх інновацій» функціонують більше 20 гуртків різних напрямків, зокрема: «Європейський дискусійний клуб», «Дебати», «Робототехніка – ARDUINO», «Цікава інформатика» та ін.

З нагоди Дня захисника України заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук розказав присутнім учням про історію цього свята, яке встановлено 14 жовтня 2014 року Указом Президента України з метою вшанування мужності, бойового подвигу та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню Українському народу, збереження та розвитку національних військових традицій і звитяг; сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві, посилення суспільної уваги та турботи про захисників рідної землі та на підтримку ініціативи громадськості. Він відзначив, що серед гуртків центру добре себе зарекомендував європейський дискусійний клуб, де ініціативні діти з усіх шкіл міста виносять свої проблеми та ідеї для обговорення. Це фактично лідери-патріоти України, які знають, як організувати роботу, як вирішити проблему, куди звернутися.

Фахівець системи безоплатної правової допомоги особливу увагу акцентував на особливостях надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги дітям, про можливості отримати безоплатну правову допомогу, зокрема, скориставшись єдиним номером безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 або ж звернувшись до найближчого місцевого центру з надання БВПД або бюро правової допомоги. Він повідомив, що в Івано-Франківській області, крім самого Регіонального діють ще три місцеві центри з надання БПД, а саме в Івано-Франківську, Калуші та Коломиї. Працівники названих місцевих центрів та бюро правової допомоги надають безкоштовні консультації та роз’яснення, а це консультування називається безоплатною первинною правовою допомогою, яка надається всім, без винятку громадянам, які перебувають під юрисдикцією України. Особлива увага приділяється учасникам бойових дій та інвалідам війни, які потребують правової допомоги для вирішення питань щодо порушення їхніх прав на пільги, які передбачені законодавством.