назад
28.08.17

Про особливості виділення земельних часток (паїв) говорили на семінарі для представників органів місцевого самоврядування

Нарада17 серпня 2017 року з метою проведення постійно діючих правопросвітницьких семінарів із найактуальніших питань життя громад головний спеціаліст Бобровицького бюро правової допомоги Аня Улезько виступила на семінар – нараді для керівників органів місцевого самоврядування, секретарів міської та сільських рад.

Семінар відбувся у приміщені Бобровицької районної ради, де на порядок денний були винесені дев’ять питань. Під час своєї доповіді головний спеціаліст Бобровицького бюро правової допомоги розповіла присутнім про особливості виділення земельних часток (паїв), детально зупинилась на питанні передачі земельної ділянки громадянам із земель державної і комунальної власності, а також розповіла про розміри земельних ділянок, вимоги та строки розгляду клопотань, перелік необхідних документів, підстави відмови у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою.

Землі, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам на праві колективної власності, можуть виділятися власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості). Порядок звернення громадянина за отриманням дозволу на відведення земельної частки (паю) та необхідний перелік документів, які є підставою для отримання такого дозволу, регламентований законодавством.

Правом на земельну частку (пай) наділені колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку, а також їх спадкоємці. При цьому, сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією є основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай). Також такими документами є свідоцтво про право на спадщину або рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Виділення земельних ділянок здійснюється на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації, в залежності від місця розташування паю. Для цього необхідно подати заяву про виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості). Земельна частка (пай) виділяється, як правило, однією земельною ділянкою, але за бажанням власника земельної частки (паю) йому можуть бути виділені дві земельні ділянки із різним складом сільськогосподарських угідь. Якщо таку заяву спільно подає подружжя, їм виділяється одна земельна ділянка у спільну власність.Нарада 2

У клопотанні обов’язково зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її розмір, строки розгляду такої заяви – один місяць. Рішення щодо виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) у межах населених пунктів приймають сільські, селищні, міські ради, а районні державні адміністрації — за межами населених пунктів.

По завершенні семінару всі присутні отримали інформаційні буклети із зазначенням контактної інформації: «Бюро правової допомоги: ваш юридичний провідник» та «Безоплатна передача земельної ділянки громадянам із земель державної і комунальної власності».

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05) та його структурних підрозділів (бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.