назад

Про отримання та нарахування орендарям житлових приміщень субсидій на 2017-2018 рік: консультація працівників місцевого центру

23140388 1525035360875380 985653985 n

З метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу серед жителів Кременецького району, 26 жовтня представники Кременецького місцевого центру з надання БВПД  Ярослав Лис та Сергій Філик взяли участь у святкових зборах працівників філії «Кременецька дорожня експлуатаційна дільниця» ДП «Тернопільський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України». Святкові збори були присвячені професійному святу працівників автомобільного транспорту та дорожнього господарства «Дню автомобіліста і дорожника».

У зборах також взяли участь заступник голови та начальник відділу організаційної і інформаційної роботи Кременецької РДА Вячеслав Онишкевич та Анатолій Горпиніч.

У рамках проведення заходу фахівці Кременецького місцевого центру провели правопросвітницький захід та прийом громадян. Інтегратор місцевого центру Ярослав Лис ознайомив присутніх  із роботою місцевого центру, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема із суб’єктами права на БВПД, зазначеними у статті 14 Закону, переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги.

23113480 1525035417542041 470361958 n

До консультаційного пункту, організованого на підприємстві, за отриманням правової допомоги звернулося 7 осіб. Питання, які цікавили жителів району, стосувалися соціального забезпечення. Зокрема, отримання житлової субсидії на 2017-2018 рік та нарахування субсидії орендарям житлових приміщень.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», а саме: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року №300 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб, за чотири квартали, що передує місяцю, з якого призначається субсидія, а субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

Під час здійснення розрахунку субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи за період з квітня попереднього року по березень поточного року включно.

Для осіб, які протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії, перебували на строковій військовій службі, середньомісячний сукупний дохід незалежно від отриманих (не отриманих) такими особами доходів визначається на рівні половини розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи.

У разі, коли на час звернення за призначенням субсидії особа є непрацюючим пенсіонером, який декларує відсутність в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи, інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за такий місяць. Під час призначення субсидії на наступний період такій особі не враховуються її доходи у вигляді заробітної плати та доходи від підприємницької діяльності, якщо вона була непрацюючим пенсіонером на кінець періоду, за який враховуються доходи.

«Розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ/електричну енергію для індивідуального опалення, розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно». – наголосив Сергій Філик.

Із питання нарахування субсидії для орендарів житлового приміщення (будинку) субсидія, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається за наявності договору найму (оренди) з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців та до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди). На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.

У разі реєстрації місця перебування особи субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення на строк, що не перевищує шести місяців з дати реєстрації місця перебування. На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням громадянина після продовження строку реєстрації місця перебування.

 «Строк отримання субсидії може бути продовжений на підставі рішення районної комісії, за наявності поважних причин». – підсумував Сергій Філик.

Окрім того, 26 жовтня 2017 року Ярослав Лис та Сергій Філик взяли участь у семінарі на тему: «З загальних питань зайнятості», що проводився у Кременецькому центрі зайнятості (далі – РЦЗ)  провідним юрисконсультом Вадимом Колтунюком. Фахівці центру організували у РЦЗ роботу консультаційного пункту доступу громадян до безоплатної правової допомоги.

У ході проведення семінару представники центру проінформували присутніх про те, що таке безоплатна первинна та вторинна правова допомога, як отримати безкоштовного адвоката за державний кошт, ознайомили з переліком категорій населення, котрі мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. 

На прийом до консультаційного пункту звернулося 5 осіб. Питання, які цікавили громадян, стосувалися трудового права, зокрема порядку офіційного працевлаштування.

Варто зазначити, що у Кременецькому РЦЗ налагоджено роботу дистанційного пункту доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги. За допомогою пункту та за сприянням Вадима Колтунюка один із жителів Кременецького району отримав безоплатну правову допомогу з питань договірного права.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.


У разі, коли на час звернення за призначенням субсидії особа є непрацюючим пенсіонером, який декларує відсутність в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи, інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за такий місяць. Під час призначення субсидії на наступний період такій особі не враховуються її доходи у вигляді заробітної плати та доходи від підприємницької діяльності, якщо вона була непрацюючим пенсіонером на кінець періоду, за який враховуються доходи.