назад
29.03.17

Про підсумки роботи з ВПО говорили під час засідання круглого столу у Полтаві

DSC 0122

24 березня 2016 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий  взяв участь у засіданні круглого столу «ВПО у Полтавській області: зміни, тенденції та перспективи», який пройшов на базі Полтавської обласної державної адміністрації. Під час заходу учасники обговорили діяльність органів виконавчої влади у напрямі захисту прав ВПО, зокрема, щодо оформлення довідок про отримання такого статусу, виплат, пенсій, актів цивільного стану громадян, спадкування, працевлаштування ВПО, забезпечення даної категорії осіб безоплатною правовою допомогою.

У заході взяли участь перший заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Олег Пругло, представники управління Пенсійного фонду України у Полтавській області, Полтавського обласного центру зайнятості, Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, керівники структурних підрозділів Полтавської обласної державної адміністрації, представники громадськості та  БО “Світло надії”.

«Питання захисту прав внутрішньо переміщених осіб залишається досить актуальним для області, яка є третьою за кількістю переселенців – близько 30 тис. осіб. Завдяки налагодженій співпраці органів влади та неурядових організацій, механізму перенаправлення ВПО та об`єднанню зусиль громад Полтавщини вдається надавати комплексну допомогу цій цільовій групі», – зазначив перший заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Олег Пругло відкриваючи захід.DSC 0096 1

Під час засідання круглого столу учасники підбили підсумки реалізації проекту “Забезпечення дотримання прав ВПО у Полтавській області”, який реалізовувався благодійною організацією «Світло надії» з жовтня 2016 року по березень 2017 за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

«За період реалізації проекту інформаційно–консультаційну допомогу отримали близько 500 осіб. Питання, з якими звертаються ВПО у 2017 році та у 2014 – 2015, – докорінно відрізняються. Якщо спочатку цю цільову групу цікавили питання отримання довідки ВПО, соціальних виплат, то зараз вони стосуються боргових стягнень, продажу нерухомого майна, роз`яснення питань оформлення розлучення, стягнення аліментів тощо», – зазначила керівник юридичної служби БО «Світло надії Оксана Мізик.DSC 0100

Проект проходив у місті Полтава, Миргород та Горішні Плавні, де на постійній основі працювали юристи, які надавали інформаційну, консультативну, роз`яснювальну допомогу, повідомила Оксана Мізик.

«У минулі роки з внутрішньо переміщеними особами ми працювали здебільшого в питаннях надання первинної правової допомоги. Ми зустрічалися з людьми, надавали їм роз`яснення, проте розуміли, що у них є багато питань, які потребують  вирішення у судовому порядку. Укінці минулого року із прийняттям ЗУ «Про вищу раду правосуддя» були внесені важливі для ВПО зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». ВПО отримали доступ до безоплатної вторинної правової допомоги саме за критерієм цього статусу. Також це право отримали й ті переселенці, які лише претендують на отримання статусу ВПО», – повідомив  Олександр Черчатий.DSC 0077 1

Нагадаємо, що безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя, і включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Також директор Регіонального центру повідомив про те, що у зв’язку із внесенням змін до законодавства кількість ВПО, які звернулася до місцевих центрів значно збільшилася, що говорить про можливість реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу в більш повній  мірі та захистити свої права. Питання, з якими зверталися ВПО до місцевих центрів, здебільшого стосувалися спадкового, сімейного, земельного права.

Учасники круглого столу обговорили подальші плани об’єднання зусиль, спрямованих на розвиток взаємодії влади і громадськості щодо захисту прав ВПО у Полтавській області.DSC 0118 3

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.