назад
15.11.16

Про пілотну ініціативу моніторингу реадмісії в Україні і Пакистані говорили під час семінару у Дніпрі

IMG 529711 листопада 2016 року у приміщенні готелю «Абрі» відбувся семінар–консультація представників Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) для адвокатів та працівників системи безоплатної правової допомоги. Метою даного заходу було обговорення надання безоплатної вторинної правової допомоги реадмісованим шукачам притулку та громадянам України у Дніпропетровській області.

Суть угоди про реадмісію становлять взаємні зобов’язання України та ЄС щодо прийняти назад своїх громадян, громадян третіх країн і осіб без громадянства, котрі незаконно прибули на територію однієї договірної сторони або залишаються там без законних підстав, якщо ці особи прибули з території іншої договірної сторони. Актуальність угод про реадмісію в Європі пояснюється політичними та економічними змінами у світі, що викликали зростання міграції, у тому числі нелегальної.

В рамках семінару представники Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні Дмитро Плечко та Анна Копцюх обговорили питання міжнародного захисту в контексті реалізації Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про реадмісію осіб: доступ до процедури надання захисту в Україні, а також разом з присутніми адвокатами з’ясували практичні труднощі, які виникають при вирішенні питання при визнанні особи біженцем та обрану практику ЄСПЛ для захисту шукачів притулку.

 «У період з 1996 року по липень 2016 року в Україні було подано 31,503 заяви про надання міжнародного захисту. 1,389,452 громадян України шукають притулок або будь-який інший спосіб перебування на законних підставах в інших країнах. 1,092,212 громадян України проживає в Російській Федерації; 139,143 – в Білорусії; 261 – в Молдові; 79 – в Румунії; 71 – в Угорщині; 26 – в Словаччині. Станом на 10 червня 2016 року 26,305 заяву про надання міжнародного захисту було подано громадянами України в основних країнах Євросоюзу: 7,967 – в Німеччині, 7,267 – в Італії, 5,153 – в Польщі, 3,176 – у Франції, 2,742 – в Швеції» – зазначив Дмитро Плечко.

  Відповідно до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, грошова допомога особам, які переміщуються, призначається на сім’ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім’ї для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти) – 884 гривні на одну особу (члена сім’ї); для інвалідів – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність; для працездатних осіб – 442 гривні на одну особу (члена сім’ї). Загальна сума допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї та не може перевищувати 2 400 гривень. Однак, наразі розглядається можливість збільшення суми до 4000 гривень.

Присутні на заході співробітники системи безоплатної правової допомоги отримали правові консультації, пов’язані із здійсненням захисту осіб, щодо яких розглядається питання примусового видворення, відзначили велику роль кваліфікованих перекладачів при спілкуванні з іноземними біженцями та підняли питання подальшого розширення їх кола, домовились про подальшу співпрацю.

Також під час зустрічі адвокатам вдалося більш поглиблено зрозуміти справжні причини втечі біженців зі своїх країн.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області працює за адресою:  вул. Старокозацька 56, 5 поверх, кабінети 501, 502, 503, 509, 519.

Контакти інших місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по України можна дізнатися на сайті www.legalaid.gov.ua, а також за телефоном всеукраїнської гарячої лінії 0800 21 31 03 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).   
{gallery}news/2016/11/11{/gallery}