назад

Про початок роботи бюро правової допомоги у Чернівецькій області розповіли представникам засобів масової інформації регіону під час прес-конференції

IMG 173326 серпня 2016 року у приміщені Чернівецької обласної державної адміністрації відбулася прес-конференція директорів Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги області.

Захід проведено за участі керівництва Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області та новопризначених керівників бюро правової допомоги області.

Під час заходу увагу зосереджено на основних аспектах організації діяльності бюро правової допомоги, першочергових кроках їх роботи, цілях та завданнях, які покликані забезпечити новостворені бюро правової допомоги.

Як повідомив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну бюро правової допомоги є структурними підрозділами місцевих центрів, які вже функціонують на території Чернівецької області. Це своєрідного роду об’єднання практикуючих юристів, які надаватимуть громадянам безкоштовні правові консультації. За потреби такі фахівці також здійснюватимуть представництво інтересів осіб у суді за відповідними видами спорів для окремих вразливих категорій громадян. Якщо говорити на перспективу, то цілком ймовірно, що ці спеціалісти стануть адвокатами, які обслуговуватимуть громадян на рівні сільських районів та малих міст.

Побудова стосунків громадян та суб’єктів надання безоплатних правових послуг на засадах соціального партнерства, надання безоплатної правової допомоги без будь-яких бар’єрів, підвищення ефективності роботи у цьому напрямі – покликані забезпечити новостворені бюро правової допомоги, – зазначив начальник Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області В’ячеслав Хохуляк.

Так само, робота бюро правової допомоги спрямовуватиметься на підвищення загальної правової обізнаності та правової культури мешканців Чернівецької області, – додав директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мінтенко.

Адже щодня значна частина мешканців нашої області задаються питаннями як врегулювати ту чи іншу правову проблему. Це стосується соціального забезпечення громадян, права спадкування, врегулювання земельних спорів, виконання судових рішень та багато іншого. Тому наше завдання, перш за все, повернути довіру громадян в те, що отримати таку правову допомогу від держави цілком реально, поінформувати населення про шляхи вирішення таких питань та нові можливості отримання безоплатних правових послуг, які надають у місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а з вересня цього року і в бюро правової допомоги, які утворені там, де немає таких центрів, – зауважив Сергій Мінтенко.

Більше того, для тих осіб, які мають потребу у безоплатній правовій допомозі, але в силу різних причин не мають можливості оперативно звернутися до місцевих центрів чи бюро правової допомоги функціонуватиме мережа дистанційних пунктів, що вкотре гарантує доступність системи безоплатної правової допомоги для громадян, – додав директор Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Сележан.

Як зазначив директор Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Усатий – якщо раніше для того, щоб отримати первинну правову допомогу, тобто консультації та роз’яснення, громадянам необхідно було звертатись до спеціалізованих установ, то з відкриттям бюро правової допомоги у мешканців області з’явилась додаткова можливість в отриманні такої правової допомоги безпосередньо у бюро. Так само, забезпечуватиметься доступ осіб до безоплатної вторинної правової допомоги.

Фотоматеріали за результатами проведеного заходу можна переглянути тут.