назад

Про порядок голосування на виборах Президента України говорили в Бережанському агротехнічному інституті

52708451 256717365265713 8503749325812137984 nВ рамках проведення інформаційної кампанії «Я маю право голосу» проводяться заходи з особами, які вперше йдуть на вибори. Студентам розповіли про те як перевірити себе у списку виборців та як перенести місце свого голосування. Говорили і про багато іншого. Детальніше в статті. 

Студентам наголосили, що перш за все потрібно перевірити себе у списках виборців. Дану процедуру можна провести не виходячи з дому на офіційному сайті Державний реєстр виборців. Для цього необхідно зайти в розділ «Кабінет виборця», тоді — у графу «Перевірка включення» та внести особисті дані й електронну пошту. Опісля на останню надішлють код підтвердження, який дасть змогу ввійти в систему й побачити результат.

Якщо особа, яка набула права голосу, або особа, яка має право голосу, виявила, що вона не включена до Реєстру, вона може за власною ініціативою звернутися до органу ведення Реєстру за місцем свого проживання на території  України щодо свого включення до Реєстру. Такі органи розміщені  в приміщення районних державних адміністрацій та Тернопільській міській раді.

Ця особа подає органу ведення Реєстру письмову заяву із зазначенням відомостей про себе і пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство виборця, – паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України), копія якого додається до заяви.

У разі, коли особа, з певних причин, не може проголосувати за місцем реєстрації, є можливість скористатися своїм правом та тимчасово змінити місце голосування. У цьому випадку виборець повинен подати заяву про тимчасову зміну місця голосування. У заяві слід вказати, чому ви бажаєте проголосувати в іншому місці . Додати відповідні документи, наприклад: довідка з роботи/навчання, договір оренди житла/бронювання готелю, квитки на потяг тощо. Така заява розглядається невідкладно, тому Ви одразу ж дізнаєтесь адресу і номер «нової» виборчої дільниці. Така процедура займає близько 15 хв.

На завершення заходу студентам повідомили, що у випадку порушення їх виборчих прав вони можуть оскаржити правопорушення шляхом звернення до відповідної виборчої комісії або до суду.

Дізнатися більше інформації про безоплатну правову допомогу можна на сайті за посиланням чи зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

д час заходу обговорили основні норми чинного законодавства, зокрема Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та Постанови Кабінету Міністрів України № 465 від 17 вересня 2014 р. «Питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу». Документом визначено порядок оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, а також методику обчислення розміру винагороди адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.