назад
27.11.18

Про порядок отримання ваучерів на навчання розповідає спеціаліст Вільногірського бюро правової допомоги

1Семінар для громадян, які знаходяться на обліку у Вільногірському міському центрі зайнятості провели спеціаліст Вільногірського бюро правової допомоги Наталія Савчук та провідний фахівець центру зайнятості Анастасія Матійчук. Присутні дізналися про порядок видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці (за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття).

Фахівчиня розповіла присутнім, що згідно з наказом Міністерства соціальної політики України від 25.06.2015 року № 661 є перелік професій на які можна отримати ваучер на навчання. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законом на момент прийняття рішення про його видачу. З 01.07.2018 року максимальна вартість ваучера становить 18410 грн.

На підставі цього ваучера здійснюється перепідготовка, підвищення кваліфікації за робітничими професіями, а також спеціалізація, підвищення кваліфікації за спеціальностями. Також підготовка на наступному освітньому кваліфікаційному рівні. Професії і спеціальності визначаються згідно з пріоритетними видами економічної діяльності. Громадянин здійснює вибір професій за переліком, а також обирає форми та місце навчання.

Щоб отримати ваучер треба подати до центу зайнятості заяву, а також паспорт, трудову книжку, документи про освіту та реєстраційний номер облікової картки платника податків. У присутності особи з наданих документів знімається копія, що обов’язково засвідчується її підписом.

Видача ваучеру для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці, центрами зайнятості здійснюється одноразово.

Ваучер можуть отримати:

–         Особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років до досягнення встановленого пенсійного віку;

–         Особи, звільнені з військової служби, служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органів і підрозділів цивільного захисту;

–       Особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, з числа осіб з інвалідністю до отримання прав на пенсію;

–         Внутрішньопереміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи.

Не поширюється видача ваучера на:

–         Осіб, які не мають професійно-технічної освіти або вищої освіти;

–      Осіб, які проходили протягом останніх трьох років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;

–         Осіб, зареєстрованих в центрі зайнятості як безробітні.

Під час семінару правник наголосила на тому, що знання своїх прав та вміння правильно ними користуватися є запорукою успіху в будь-якому віці. У ході зустрічі Наталія Савчук також проінформувала працівників центру зайнятості про порядок надання громадянам первинної та вторинної правової допомоги та про загальні засади діяльності Вільногірського бюро правової допомоги.

За правовою допомогою звертайтеся до Вільногірського бюро правової допомоги за адресою: м. Вільногірськ, вул. Центральна, 43 (2-й поверх). Графік роботи: понеділок-четвер з 8.00 год. до 17.00 год., п’ятниця з 8.00 год. до 15.45 год. Без обідньої перерви. Телефон: (05653) 3-51-61.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).