назад

Про посилення покарання за несплату аліментів говорили на семінарі у м. Ніжині

345678909876514 лютого 2018 рокув рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» у приміщенні Ніжинського місцевого центру з надання БВПД відбувся інформаційно- консультаційний семінар «Зміни у законодавстві. Аліменти.» за участі працівників центру Ніжинського міськрайонного відділу державної виконавчої служби.

У ході семінаруприсутні ознайомилися із останніми змінами до законодавства України з метою покращення захисту права дітей на належне утримання (аліменти), що набирали чинності з 09 липня 2017 року та з початку 2018 року.

Відповідно до чинного законодавства в порядку наказного провадження розглядаються наступні вимоги про стягнення аліментів ( ст. 161 Цивільного процесуального кодексу України):на одну дитину – 1/4, на двох дітей – 1/3, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на кожну дитину;в твердій грошовій сумі – в розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Створений Єдиний реєстр боржників, який розміщується на офіційному сайті Міністерства юстиції України. Інформація реєстру про невиконані майнові зобов’язання і запобігання відчуження такими боржниками майнає відкритою і оприлюднюється в режимі реального часу. Окрім того, він містить перелік боржників, які мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці.

Відтепер до повного погашення заборгованості до боржника застосовуються такі обмеження:
– виїзд за межі України;
– керування транспортним засобом;
– користування зброєю;
– полювання;
– участь у прийнятті рішення про виїзд дитини за кордон.8754334567890 0987654

За несплату аліментів, приховування доходів,зміну місця проживання або місця роботи без повідомлення державного або приватного виконавця, які призвели до виникнення заборгованості в розмірі 3 місяців, може бути притягнуто до кримінальної відповідальності (ст. 164 Кримінального кодексу України). Однак, якщо заборгованість виникла з об’єктивних причин, притягнути платника до кримінальної відповідальності неможливо.

На завершення сторони обговорили шляхи подальшої співпраці в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» та визначили такі напрямки: організація та проведення спільних інформаційно-просвітницьких заходів; обмін та поширення інформаційних друкованих матеріалів; розширення доступу до БПД, шляхом забезпечення роботи виїзних консультаційних пунктів прийому громадян.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ). Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.