назад

Про права – школярам у рамках проекту « Я МАЮ ПРАВО»

109-115 березня 2018 року фахівець системи безоплатної правової допомоги Ольга Андріцька спільно із патрульними поліцейськими Ігорем Пастухом та Олександром Ізборем в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» провели інтерактивну лекцію для учнів 9 класу Чернівецької школи № 31. Під час правопросвітницького заходу учні дізнались про захист прав дитини в системі освіти, мали змогу поспілкуватись із поліцейськими, поставити запитання щодо прав та обов’язків учнів.

Захист прав дитини в системі освіти регулюється такими нормативно-правовими актами як Конституція України, Закони України «Про охорону дитинства», «Про освіту» та «Про загальну середню освіту», Постановами Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти» та «Про затвердження Положення про загальноосвітній навчальний заклад» та іншими. Про це школярам розповіла начальник відділу комунікацій та доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ольга Андріцька.

109-2

«Відповідно до статті 56 Закону України «Про освіту» педагогічні працівники зобов’язані додержуватись педагогічної етики, моралі, поважати гідність дитини, учня, студента; захищати дітей, молодь від будь-яких форм фізичного або психологічного насильства, запобігати вживанню ними алкоголю, наркотиків, іншим шкідливим звичкам», – зауважила представниця системи безоплатної правової допомоги.

109-3

Учням розповіли не лише про їхні права, а й обов’язки. «Відповідно до статті 52 Закону України «Про освіту» одними із обов’язків учнів є додержання статуту, правил внутрішнього розпорядку навчального закладу», – розповіла Ольга Андріцька.

Новостворена поліція прагне бути ближчою до людей, тому без вагань на запрошення Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області її представники погодились спільно провести правопросвітницький захід для учнів. Перш ніж розповісти школярам про їхні права, Ігор Пастух та Олександр Ізбор пояснили функції поліції та які структурні підрозділи функціонують. До прикладу, що є розмежування між патрульною поліцією, кримінальною та поліцією охорони.

«Деколи буковинці кажуть, що патрульні поліцейські не знайшли, до прикладу, викрадений телефон, але це не входить до наших повноважень. Наше завдання – це забезпечення безпеки дорожнього руху, охорона громадського порядку і реагування на виклики, які надходять на спецлінію «102», – пояснив інспектор сектору зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Чернівецькій області Ігор Пастух.

Перегляд інформаційних відеосюжетів про права підлітків, моделювання ситуацій, які можуть трапитись із учнями, поліцейські також відповідали на запитання школярів. Ігор Пастух та Олександр Ізбор пояснили учням, що кримінальна відповідальність може загрожувати з 16 років, це на загальних засадах. Фахівці наголосили, що в особливих випадках, як, наприклад, вбивство, кримінальній відповідальності можуть підлягати особи з 14 років. Розповіли патрульні поліцейські і про адміністративну відповідальність неповнолітніх.

Насамкінець кожному учню надали інформаційні буклети та нагадали контактну інформацію.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).