назад

Про права та свободи громадян говорили в Кременці, що на Тернопільщині під час зустрічі з нагоди Дня Незалежності України

Напередодні Дня Незалежності України, у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбулася зустріч з докторкою історичних наук, професоркою КОГПА ім. Тараса Шевченка Іриною Скакальською, дослідниками історичних подій – студентами академії, волонтерами місцевого центру БПД та активом громадської організації “Добре Є”.

І саме в день святкування Державного прапора, поспілкувалися про “Права і свободи громадян”, символіку держави, й про те, що потрібно для підтримки ЗСУ, а відтак нашої якнайшвидшої перемоги над агресором.

З віри у близьку перемогу над ворогом і віри в те, що наш прапор майорітиме у незалежній мирній Україні, а ми нескорені українці – й почала свою доповідь Ірина Скакальська.

Ворог хотів зробити все, аби знищити, стерти з лиця землі нашу національну символіку, але сталося так, що тепер наш український прапор, є одним із найвпізнаваніших у світі. Відтак, саме у дні святкування державних свят, як-от Дня Незалежності і варто поговорити про тисячолітній спадок державності та етапи українського державотворення – зазначила науковиця.

З 2014 року українці відзначають свій день незалежності в умовах війни. А з 24 лютого, в умовах повномасштабної війни.

А, власне, українське державотворення розпочалося з княжих часів, утворення держави Київська Русь, що стала основою української державності. І хоч би що тепер не говорили наші вороги, крадучи нашу історію, саме Київська Русь є початком цієї історії – наголошує Ірина Скакальська.

Нагадала про Галицько-Волинську державу, Литовсько-Руський етап та Магдебурзьке право, Запорізьку січ, Козацьку республіку, Козацьку раду, Гетьманщину, період руїни, громадянську війну з поділом на лівобережну і правобережну, втрату автономії та відновлення державності. Період Російської, Австрійської та Австро Угорської імперій, Першу світову війну та знову ж таки, нове зародження української державності.

Так і тут, ми подолаємо ворога, віримо в перемогу і в те, що наша країна продовжить свою тисячолітню державність. А ми успішно будемо працювати під мирним небом нашої України.

Чимало кременчан теж дотичні до історії державотворення.

 Ми можемо пишатися, що цю величну історію творили зокрема люди, котрі народилися і проживали тут, на Кременеччині. Це багато цікавих особистостей. Чимало з них вболівали саме за права і свободи, що символічно є темою нашої зустрічі – зазначила директор центру Валентина Вербицька.