назад
16.11.18

Про права, толерантне ставлення один до одного говорили в з полтавськими ліцеїстами

wtd2

16 листопада в усьому світі відзначається Міжнародний день толерантності, який спрямований на виховання громадян у прагненні підтримки принципів терпимості, плюралізму, взаємної поваги та мирного співіснування.

З метою інформування учнівської молоді про їх права та обов’язки , виховання у них поваги до прав інших осіб, толерантного ставлення один до одного, 16 листопада 2018 року заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко провела для учнів Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 ім. І.П. Котляревського інтерактивний захід «Права та обов’язки юного громадянина».

«Сьогодні світова спільнота відзначає День терпимості або толерантності, яке запроваджене з 1995 року. Цього ж дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, статі, етносу або кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього», – повідомила Юлія Козаченко.

Заступниця начальника відділу розповіла про те, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Ратифікувавши Конвенцію ООН про права дитини Україна взяла на себе зобов’язання поважати та забезпечувати всі права, передбачені нею, без будь-якої дискримінації незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного, етнічного або соціального походження, майнового стану, стану здоров’я і народження дитини, її батьків чи законних опікунів або яких-небудь інших обставин.

Під час заходу фахівчиня Регіонального центру ознайомила учнів із основними правами, які визначені Конвенцією ООН про права дитини, повідомила про інші нормативно правові акти та їх основні положення ,що стосуються захисту прав дітей в Україні, насамперед Закону України «Про охорону дитинства».

Ліцеїсти ознайомилися з основними правами дитини починаючи від народження до повноліття. Юлія Козаченко розкрила зміст прав дитини на життя, на ім’я, на набуття громадянства, на піклування з боку батьків, на збереження своєї індивідуальності, право бути заслуханою у ході будь-якого розгляду, що стосується дитини; право на свободу совісті та релігії; право на особисте та сімейне життя; недоторканість житла; таємницю кореспонденції; право користуватися найдосконалішими послугами системи охорони здоров’я; благами соціального забезпечення; на рівень життя, необхідний для її розвитку; на освіту; на відпочинок; на особливий захист: від викрадень та продажу, від фізичних форм експлуатації, фізичного та психічного насильства, участі у військових діях; право на вжиття державою всіх необхідних заходів що до сприяння фізичному та психічному відновленню та соціальній інтеграції дитини, яка стала жертвою зловживань або злочину. Також представниця Регіонального центру розповіла про можливості захисту прав дітей завдяки системі безоплатної правової допомоги.

Також учням наголосили на тому, що окрім прав, вони ще мають і відповідні обов’язки і мають їх дотримуватися, адже у разі їх невиконання наступає юридична відповідальність.

Під час заходу учні мали змогу переглянути мультфільми, що стосуються прав дитини, зокрема, де висвітлюється питання толерантного ставлення до дітей з особливими потребами.

«Незважаючи не то, що всі ми з вами різні, кожен з нас це особистість, права та інтереси, якої мають поважати та бути належним чином захищені», – додала Юлія Козаченко.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.