назад
24.04.18

Про права водія у випадку зупинки працівниками патрульної поліції говорили в ефірі радіо «Слобода FM»

SuR 180423 41Для багатьох автовласників актуальними є питання: у якому випадку поліцейський може зупинити транспортний засіб; як діяти водієві та що має право робити поліцейський? Юридичні консультації та відповіді на ці запитання 23 квітня надав радіослухачам «Слободи FM» начальник відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олексій Рибалка в програмі «По суті».

«На щастя, відійшли у минуле так звані «інспектори Петренки», які могли зупинити автомобіль, а потім шукати, за що ж притягнути водія до відповідальності. На сьогодні поліцейський може зупиняти транспортні засоби лише за певних обставин», – розпочав розмову із радіослухачами та ведучим передачі Віталієм Педенком фахівець Регіонального центру.

Юрист перелічив ті випадки, у яких поліцейські мають право зупинити транспортний засіб, і узагальнюючи, їх можна розподілити та 4 ситуації:

       – порушення ПДР;

       – несправність транспортного засобу;

       – діяльність поліції щодо третіх осіб (обмеження руху, необхідність бути свідком порушення ПДР чи ДТП);

       – підозра у скоєнні злочину або перевезенні осіб, що скоїли злочин.

«Якщо все таки так сталося, що поліцейський зупиняє ваше авто, перше, що треба робити – не панікувати і згадати всі ті поради, які почуєте під час цієї програми», – продовжив Олексій Рибалка. І далі детально розповів, як має діяти в такій ситуації автовласник.

SuR 180423 42Не оминув увагою спеціаліст і опис тих прав, які має поліцейський під час зупинки транспортного засобу. Ба більше, ведучий та гість студії обговорили ситуацію, коли поліцейські зупиняють пересічних громадян та просять їх показати вміст кишень. Правові консультації щодо таких випадків Олексій Рибалка також надав радіослухачам «Слобода FM».

Тож, розмова видалася цікавою, змістовною, і головне – радіослухачі-автовласники дізналися, як слід діяти в разі зупинки працівниками патрульної поліції, при цьому поважаючи і їхні права, і знаючи свої.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.