назад
06.03.17

Про права жінок інформували працівників закладів культури Новгород-Сіверського району

DSCN117527 лютого 2017 року заступник начальника Новгород-Сіверського бюро правової допомоги Наталія Довбня на нараді працівників закладів культури району ознайомила присутніх з правами жінок. Інформування здійснювалось в рамках щорічної обласної інформаційно-просвітницької акції «Жінки знайте свої права», яка проходить з метою підвищення рівня правової обізнаності жінок про їх права у суспільстві, на роботі, в сім’ї, поінформованості щодо шляхів попередження та протидії дискримінації за ознакою статі.

Фахівець бюро розповіла про роль та права жінки в різні історичні періоди. Інформуючи про правове становище жінок в умовах сьогодення Наталія Довбня зауважила, що на сучасному етапі в основу державної політики покладений конституційний принцип рівноправності чоловіка та жінки. Зокрема стаття 24 Конституції України передбачає, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень, зокрема за ознаками статі. Рівність прав жінки і чоловіка забезпечується: наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї; спеціальними заходами щодо охорони праці і здоров’я жінок, встановленням пенсійних пільг; створенням умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством; правовим захистом, матеріальною і моральною підтримкою материнства і дитинства.DSCN2833
Зупинилася на прийнятому 8 вересня 2005 року Законі України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», метою якого є досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства.
Присутні працівниці закладів культури району дізналися й про права та гарантії для жінок, передбачені трудовим законодавством. З цікавістю сприйняли інформацію щодо можливості отримання безоплатної правової допомоги з метою захисту своїх прав в бюро правової допомоги.

Звертаємо увагу, що безоплатна правова допомога надається Новгород-Сіверським бюро правової допомоги за адресою: м. Новгород-Сіверський, вул. Губернська,24 тел. 2-14-87 та Менським місцевим центром з надання БВПД за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО,9, тел:3-30-01.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.