назад

Про право на пільгові або безкоштовні ліки розповіли членам УТОС у Городку

УТОС1     Семінар для членів Городоцької територіальної первинної організації УТОС провів 28 лютого начальник Городоцького бюро правової допомоги Артем Кляхін. Він розповів присутнім про право на безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування, а також ознайомив  зі змінами до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», відповідно до яких було розширено коло осіб, які мають право на адвоката за рахунок держави.  

     Особи з інвалідністю мають право на послуги адвоката за державний кошт, якщо їхня пенсія або соціальна допомога не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб — 2494 грн, — пояснив Артем Кляхін. — Тобто їхні доходи мають бути меншими від вказаної суми”.

     Основним питанням, яке розглянули під час семінару, було право на безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.

     Як розповів керівник бюро, наразі діє постанова Кабінету Міністрів України № 1303 від 17.08.1998 р. «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань». Перелік лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які відпускаються безоплатно та на пільгових умовах (за 50 % вартості), затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 1996 р. №1071.

УТОС2

УТОС3     Артем Кляхін також наголосив, що безоплатний відпуск лікарських засобів за категоріями захворювань проводиться лише у разі амбулаторного лікування основного захворювання, за яким хворим надано пільги. Хворі на СНІД та ВІЛ-інфіковані, незалежно від основного захворювання, мають право на безкоштовні лікарські засоби за наявності в них будь-яких інших захворювань.

     Для того щоб отримати безкоштовні чи пільгові ліки, необхідно мати рецепт з  особистим підписом лікаря та його печаткою.

     “Не забувайте повідомити лікарю, що маєте право на безкоштовні ліки, а також запитайте в нього адресу аптеки, де їх можна отримати, оскільки до кожної лікарні прикріплена певна державна аптека”, зазначив начальник бюро правової допомоги.

     Утім, бувають випадки, коли в аптеці чи лікарні відмовляються надавати ліки безкоштовно. Якщо лікарі чи робітники аптеки аргументують відмову тим, що ліків немає, можна звернутись у письмовій формі до завідувача аптеки чи головного лікаря з запитом на отримання публічної інформації про наявність необхідних препаратів.

     Якщо ж ліки були необхідні терміново, а тому були придбані за власні кошти, витрати на них можна відшкодувати. Для цього слід звернутися до відповідного органу соціального захисту населення в місті чи районі (залежно від підпорядкування аптеки або лікарні). До заяви про повернення коштів треба додати всі чеки (обов’язково з назвою препарату). Відмову повернути витрачені на ліки кошти можна оскаржувати в суді.

*   *   *

     Нагадуємо, що роз’яснення законодавства і консультації з правових питань можуть безкоштовно отримати усі, хто звернеться до місцевих центрів з надання БВПД або у бюро правової допомоги, незалежно від статків та соціального статусу.

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.     

      Городоцьке бюро правової допомоги — м. Городок, вул. Грушевського, 49, тел. (03851) 3-06-63, 3-09-21.

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.