назад
24.04.17

Про правові методи попередження неправомірних дій енергопостачальних організацій говорили у Бобровицькому районі

Семінар 219 квітня 2017 року з метою пошуку правових шляхів вирішення проблемних питань громади у взаємодії із органами державної влади, органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями у приміщенні Бобровицького бюро правової допомоги провели круглий стіл на тему: «Неправомірні дії енергопостачальних організацій». Мета заходу: з’ясувати масштаби порушення прав споживачів енергопостачальними організаціями в Бобровицькому районі; у взаємодії із органами державної влади, органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями винести дане питання на обговорення громади .

До обговорення ситуації та пошуку шляхів вирішення питання у правовий спосіб були запрошені: голова ГО «Народний контроль та право захист» Євгеній Гробовой, перший заступник Бобровицького міського голови Лариса Петько, начальник юридичного відділу апарату Бобровицької РДА Ірина Бушмич, начальник відділу представництва Ніжинського МЦ Олена Сербін, заступник начальника відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Катерина Карпова, працівники Бобровицького бюро правової допомоги, Інна Овдій та Аня Улезько.1
До ГО «Народний контроль та право захист» та Бобровицького бюро правової допомоги надходять звернення громадян району щодо неправомірних дій представників ПАТ «ЧернігівгазЗбут» щодо від’єднання споживачів від газових мереж. Правилами постачання природного газу визначена можливість здійснення постачальником заходів із припинення газопостачання без відповідного рішення суду. При проведенні такого відключення, працівники не дотримуються законодавчо встановленої процедури: від надіслання повідомлення про наступне відключення до фактичного від’єднання. При зверненні до постачальника природного газу із заявами про проведення звірення даних, газопостачальна організація на місцевому рівні не надає відповідей. Також законодавчо не врегульована мінімальна сума заборгованості за енергоносії, достатня для відключення, тобто навіть за борг в кілька гривень теоретично споживач може бути позбавлений права подальшого користування енергоносіями. При чому побутовий споживач, повернувшись додому ввечері після роботи може виявити, що його вже відключили від газової або електричної мережі.2
Згодом, в разі оскарження дій енергопостачальної організації через суд, особі необхідно витратити багато часу і коштів. Адже навіть при винесенні судом рішення на користь особи, організація буде оскаржувати його в суді апеляційної інстанції, що знову ж затягується в часі, при цьому особа весь цей час позбавлена можливості споживання газу.
За результатами круглого столу та з метою залучення представників органів державної влади, місцевого самоврядування, установ до проведення детального аналізу проблеми у населених пунктах району, Гробовой Є.Ю. та Овдій І.В. взяли участь у семінар-нараді, що відбувся 20 квітня 2017року у приміщенні Бобровицької райдержадміністрації.Семінар
На заході були присутні голова райдержадміністрації Василь Кучерина та заступник голови районної ради Андрій Ткаченко, керівники органів місцевого самоврядування, структурних підрозділів райдержадміністрації, секретарі міської та сільських рад . Під час розгляду основних, актуальних проблем Бобровицького району присутні також розглянули питання систематичного порушення прав споживачів природного газу та обговорили методи попередження неправомірних дій енергопостачальних організацій, а саме: здійснити аналіз проблем населення Борзнянського району щодо неправомірного їх відключення від газових та електричних мереж; порушити питання можливості законодавчої ініціативи про внесення змін в ряд Законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність енергопостачальних організацій, з метою здійснення в подальшому відключення фізичних осіб від газових та електричних мереж виключно за рішенням суду.
Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Бобровицького бюро правової допомоги за адресою: м.Бобровиця, вул.30 років Перемоги, 13 або зателефонувати (04632) 2-14-41 чи (04632) 2-13-10.
А також до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з 9:00 до 18:00 за адресою:м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.