назад

Про правові потреби громад та їх вирішення йшлося під час презентації 26 жовтня 2017 року

2017 10 27R1Учора, 26 жовтня, на базі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області відбулася презентація Методичних рекомендацій «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?».

Метою заходу було поширення позитивного досвіду взаємодії центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, зокрема у розробленні, прийнятті та реалізації місцевих програм надання безоплатної правової допомоги.

З вітальним словом до присутніх звернувся директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

2017 10 27R2У своєму виступі Аркадій Мунтяну зауважив про активну реалізацію реформи з децентралізації, консолідацію ресурсів та зусиль як державних інституцій, так і громадськості задля правової підтримки новоутворених територіальних громад, підвищення рівня правової грамотності населення цих громад.

Презентувати методичні напрацювання приїхала до Чернівців директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Ніколаїшин.

За словами Марії Ніколаїшин, саме за допомогою застосування правових механізмів, взаємодії усіх інституцій в громаді, можна вирішити або мінімізувати проблеми населення таких громад.

2017 10 27R3В рамках заходу учасники говорили про цільові програми та їх вплив на управління потребами територіальних громад, взаємодію системи безоплатної правової допомоги з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями у регіоні, альтернативні варіанти розв’язання проблем на місцевому рівні тощо.

Директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мінтенко розповів про успішну практику налагодження комунікації та взаємодії з представниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, зокрема щодо впровадження та реалізації таких Програм.

2017 10 27R4Досвідом того, як сьогодні програма надання безоплатної правової допомоги функціонує у Сторожинецькому районі поділився перший заступник Сторожинецького міського голови Петро Брижак. Як зазначив посадовець, завдяки Програмі проводиться активна правопросвітницька робота серед різних цільових груп населення району (це і школярі, і вихованці дошкільних навчальних закладів, і працівники державних установ, медичні працівники тощо), інформаційно-роз’яснювальна кампанія серед найбільш вразливих верств населення, матеріальна підтримка осіб, які потребують безоплатної правової допомоги та не мають коштів аби сплатити судовий збір за звернення до суду для вирішення своїх правових проблем, тощо.

За результатами подальших обговорень учасники заходу вирішили взяти до уваги представлені методичні рекомендації та дійшли спільної згоди щодо важливості та необхідності прийняття таких Програм на рівні органів місцевого самоврядування.

Контактна інформація! Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. В. Аксенина, 5.

Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги області:

Вижницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м.Вижниця, вул. Українська, 100 Б);

Кельменецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (смт. Кельменці, вул. Довженка, 9);

Чернівецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м.Чернівці, вул. Університетська, 1);

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).