назад
31.10.17

Про правову допомогу біженцям та шукачам притулку говорять на регіональній конференції у Молдові

31.10.2017 moldova 130 жовтня – 1 листопада у Кишиневі (Республіка Молдова) відбувається конференція для фахівців державних систем безоплатної правової допомоги, а також неурядових організацій, які надають правову допомогу біженцям та особам, які шукають притулок. Захід організовано регіональним представництвом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців на Південному Кавказі в Тбілісі. 

Учасники конференції – 56 фахівців-юристів державних органів, які надають безоплатну правову допомогу з країн Східної, Центральної Європи, Центральної Азії та Росії; а також – представники громадського сектору із цих країн, які опікуються наданням правової допомоги біженцям та шукачам притулку.

Систему безоплатної правової допомоги в Україні на заході представляють фахівчині Координаційного центру – начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Олена Сінчук та начальниця управління «Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Ірина Бондаренко. Вони діляться українським досвідом надання БПД, у тому числі й особливостями правового захисту біженців та осіб, що потребують додаткового або тимчасового захисту. Також участь у конференції від України взяли експерт з проведення судових тяжб, правової аналітик всеукраїнського благодійного фонду «Право на свободу» Дмитро Дворник, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Київській області Ірина Іванчук, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Харківській області Вікторія Гайворонська, юрист, адвокат, член ГО «Десяте квітня» Віктор Лагунов, радник з правових питань УВКБ ООН Вікторія Андрущенко

31.10.2017 moldova 5

У першій частині конференції учасники з Грузії, Молдови, Росії, Азербайджану та Арменії коротко презентували організації, які вони представляють. 

Також протягом першого дня конференції учасники дізналися про структуру Національної ради Молдови, програми професійного навчання та спеціалізацій для юристів, що працюють зі справами про надання притулку в Молдові, а також ознайомилися зі стандартними операційними процедурами юристів, які надають правову допомогу біженцям у цій країні. 

Досвід Молдови у сфері надання безоплатної правової допомоги представила виконуючий директор Національної ради з юридичної допомоги Ліліан Дарій.

«Первинна правова допомога надається будь-яким особам незалежно від доходів. Така допомога може надаватися громадськими адвокатами, параюристами та громадськими об’єднаннями, які спеціалізуються на наданні правової допомоги», – розповіла виконуючий директор Національної ради з юридичної допомоги.

31.10.2017 moldova 3

За її словами, «термінова правова допомога в Республіці Молдова є гарантованою державою правовою допомогою, яка надається будь-якій затриманій особі в рамках кримінального процесу чи провадження про правопорушення. Така допомога надається на весь період затримання, у тому числі при розгляді клопотання про застосування попереднього арешту. Також цей вид допомоги надається при розгляді клопотань про застосування попереднього арешту у разі відсутності захисника у підозрюваного, обвинуваченого чи підсудного або у разі неявки захисника на розгляд клопотання».

Водночас, для управління процесом надання безоплатної правової допомоги у Республіці Молдова утворено Національну раду з юридичної допомоги. До складу цього колегіального органу входять 7 членів: по два від Міністерства юстиції та від Колегії адвокатів, та по одному від Міністерства фінансів та від Вищої ради магістратури, а також один представник від громадських організацій чи академічного середовища.

Олена Сінчук розповіла учасникам конференції про інституційну структуру системи надання БПД в Україні та організацію надання безоплатної вторинної правової допомоги біженцям.

«На підставі Законів України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» та «Про безоплатну правову допомогу» біженці та особи, які шукають притулок мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка передбачає: призначення адвоката за рахунок держави; складання процесуальних документів; здійснення представництва інтересів у суді. З початку роботи місцевих центрів за правовою допомогою звернулося 630 осіб, з яких 325-ти особам призначили захисника для представництва інтересів у суді; 305 осіб потребували складання процесуальних документів; 125 осіб отримали правову консультацію», – зазначила Олена Сінчук.

Ірина Бондаренко розповіла про те, з яких питань шукачі притулку та біженці звертаються за правовою допомогою; успішні практики, напрацьовані адвокатами, які співпрацюють з центрами з надання БВПД у цьому зв’язку; порядок залучення перекладачів для таких осіб.

31.10.2017 moldova 2

«Сьогодні в Україну переважно звертаються за отриманням статусу біженця із Сирії, Афганістану, Сомалі, Грузії, Марокко, Пакистану, Камеруну, Індії, Гвінеї, Нігерії. Через стан сучасної геополітичної ситуації, що демонструє світову нестабільність, виникнення воєнних та збройних конфліктів, існує потреба у розширенні мережі надавачів безоплатної правової допомоги шукачам притулку, а також – підвищенні рівня їх знань чи кваліфікації у питаннях європейських стандартів та критеріїв ефективного судового захисту у справах про надання міжнародного захисту, прецедентного права та практики Європейського суду з прав людини при розгляді справ за зверненнями шукачів притулку. Україна в цьому питанні не є виключенням. У таких умовах обмін досвідом з питань надання правової допомоги шукачам притулку між урядовими та неурядовими організаціями різних країн та досвід міжнародних організацій є дуже важливим», – зазначила начальниця управління.

Переглянути презентацію «Надання безоплатної правовової допомоги біженцям та особам, які потребують додаткового або тимчасового захисту»

Також вона подякувала представникам УВКБ ООН за співпрацю із українською системою надання БПД, зокрема у здійсненні спільних заходів щодо поширення інформації про надання безоплатної правової допомоги в Україні, зокрема – серед біженців та шукачів притулку, як не володіють українською мовою.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook           YouTube YouTube            Google Google+       тTwitter