назад
20.04.18

Про правовий захист населення в громадах говорили під час семінару у Нових Санжарах

viber image1904

19 квітня 2018 року у Нових Санжарах відбувся семінар на тему: «Правовий захист населення в громадах. Організація надання правової допомоги», учасниками якого стали голови ОТГ, секретарі, інші посадові особи органів місцевого самоврядування Новосанжарського району. Захід мав на меті ознайомити учасників з правовими аспектами та завданнями новостворених громад. Учасниками заходу стали також представники системи БПД області: Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області Олександр Черчатий, в.о директора Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Чернова та керівник Новосанжарського бюро правової допомоги Андрій Чернуха.

       Згідно з програмою заходу його модератором стала директорка відокремленого підрозділу «Центру розвитку місцевого самоврядування» у Полтавській області Ірина Балибіна. Юрисконсульт цього центру Юрій Заліський та експерт Олександр Ісип розповіли учасникам семінару про особливості взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування.viber image121904

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий розповів про правові можливості системи безоплатної правової допомоги для територіальних громад, повідомив про категорії осіб, які мають право на отримання вторинної правової допомоги. Очільник системи БПД області наголосив на можливості отримання правової допомоги через мережу дистанційних пунктів, які є точкою доступу до безоплатної правової допомоги для громадян, що мають потребу в безоплатній правовій допомозі, діють на постійній основі за визначеним графіком та розташовується в приміщеннях органів державної влади, органів місцевого самоврядування. Звернутись за консультацією громадяни також можуть через мережу мобільних консультаційних пунктів, які є точками доступу до безоплатної правової допомоги у населених пунктах або у спеціалізованих установах (госпіталях, пансіонатах, геріатричних установах тощо) шляхом здійснення виїзних прийомів. Крім того, директор Регіонального центру поінформував про комунікативні заходи, які проводяться фахівцями системи та спрямовані на підвищення рівня правової освіти саме територіальних громад.viber image11904

Безумовно, посилення правових можливостей територіальних громад неможливе без консолідації зусиль всіх зацікавлених осіб у цьому. За словами Олександра Черчатого ключову роль у такій спільній правоосвітній діяльності на місцях відіграють міжвідомчі координаційно-методичні ради з правової освіти населення, які є консультативно-дорадчими органами при районних державних адміністраціях та діяльність яких спрямована на координацію правової освіти у районі, проведення спільних правоосвітніх заходів, тощо. Важливим інструментом у підвищенні правової освіти та розширення доступу громадян до правової допомоги є прийняття відповідних програм правової освіти, що дозволяють належним чином підвищувати правову освіту в районах та робити правову допомогу більш доступною для громадян.

«Реалізуючи напрям щодо співпраці з територіальними громадами області, ми ставимо собі за мету проводити роботу, яка направлена на всебічне сприяння прийняттю спеціальних програм в рамках об’єднаних територіальних громад; акумулювання, узагальнення та поширення досвіду; залучення коштів ГО та грантових програм», – додав Олександр Черчатий.

В.о. директора Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Чернова розповіла про напрями та форми реалізації Закону України «Про безоплатну правову допомогу» місцевим центром та бюро правової допомоги. Вона поінформувала учасників семінару про основні завдання центру, форми надання правової допомоги, окремо акцентувала увагу на можливість отримання правової допомоги за місцем проживання та перебування особи, якщо вона за станом здоров’я не може прибути до центру або бюро правової допомоги.viber image51904

Начальник Новосанжарського бюро правової допомоги Андрій Чернуха розповів про особливості співпраці з органами місцевого самоврядування, поінформував учасників заходу про те, яка співпраця здійснюється з територіальними громадами у районі, у чому вона полягає. Фахівець бюро зазначив, що здійснюється шляхом прийняття відповідних програм правової освіти, реалізації заходів на основних заходів програми, проведення правопросвітницьких заходів, надання консультації громадянам під час виїздів, розроблення матеріалів на правову тематику у рамках Програм правової освіти.viber image31904

        Представникам органів місцевого самоврядування Новосанжарщини роз’яснили, які дії ГО щодо адвокатування з питань дотримання Законів України «Про захист від недобросовісної конкуренції», «Про захист економічної конкуренції», «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» та «Про публічні закупівлі», забезпечення захисту прав суб’єктів господарювання щодо дотримання вимог вищезазначених Законів України (проведення тендерів, встановлення орендної плати, місцевих податків, плати за комунальні послуги, надання державної допомоги тощо. З інформацією з даного питання виступив керівник громадської організації «Науково-практичний центр розвитку конкуренції та захисту прав споживачів», Володимир Оніщенко.

Директор Полтавської філії державного підприємства «Національні інформаційні системи» Світлана Сердюк розповіла представникам територіальних громад про технічне, технологічне забезпечення створення та супроводження програмного забезпечення ведення автоматизованих систем Єдиних та Державних реєстрів, надання доступу ОТГ до автоматизованих систем Єдиних та Державних реєстрів.

Захід пройшов у форматі активного обговорення питань та обміну досвідом та є ще одним із форм взаємодії всіх гілок влади задля покращення життя відповідних громад.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Міщенка 2, тел.(0532) 50-27-22.

Новосанжарське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, тел. (05344) 3-28-60.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.