назад

Про правовий захист військовослужбовців йшлося під час інформаційного семінару, проведеного днями у Рівному

3

Інформаційний семінар відбувся у Рівненському зональному відділі Військової служби правопорядку та у військовій частині А-1671 за участі начальника відділу моніторингу діяльності місцевих центрів Регіонального центру БВПД у Рівненській області Олександра Кузика та фахівців Регіонального і Рівненського місцевого центрів БВПД у рамках завдань, визначених Меморандумом про співпрацю між Координаційним центром з надання правової допомоги та Міністерством оборони України а також заходів, спрямованих на розширення доступу до БВПД.

З персоналом Рівненського зонального відділу ВСП, як одного із суб’єктів подання інформації, додатково обговорено загальні вимоги та механізм інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання осіб.

2

До відома особового складу військової частини А-1671 донесено інформацію про зміст основних положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та практику їх застосування, а також проінформовано про зміни у Законі України «Про безоплатну правову допомогу». Відтепер право на безоплатну вторинну правову допомогу мають ветерани війни, у тому числі учасники бойових дій, інші особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». І це не лише з питань їх соціального захисту, як це було раніше, а з будь-яких інших. При вирішенні питань у судовому порядку військовослужбовець може отримати правовий захист, гарантований державою. До того ж, відповідно до ст.5 ч.1 п.13 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: учасники бойових дій, Герої України – у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав.

4

На завершення присутніх було ознайомлено зі структурою системи БПД, механізмами та алгоритмами отримання правової допомоги, контактними даними єдиного контакт-центру системи безоплатної допомоги України, адресами Регіонального центру БВПД в Рівненській області, місцевих центрів та їх структурних підрозділів у районах області.

5

Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).