назад
11.05.18

Про проблеми людей з вадами слуху говорили в м. Шостка

ShM 180508 02Захист прав людей з інвалідністю – один із важливих напрямків роботи місцевих центрів та бюро правової допомоги. На жаль, у людей з особливими потребами залишається багато проблем, а реальний рівень їхньої інтеграції в суспільство є незадовільним. Тому фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги регулярно проводять правопросвітницькі заходи та консультування.

У рамках відзначення Міжнародного дня боротьби за права осіб з інвалідністю 8 травня інтегратор Шосткинського місцевого центру Юлія Зацаринна та начальник відділу правової інформації та консультацій Світлана Мязіна провели правопросвітницький захід «Проблеми людей з вадами слуху в Україні» для представників Шосткинської територіальної організації українського товариства глухих (УТОГ).

Фахівець центру Юлія Зацаринна повідомила присутнім, що Україна в 2009 році ратифікувала Конвенцію ООН Про права інвалідів, згідно з нормами якої взяла на себе зобов’язання створити для осіб з інвалідністю комфортне середовище для їх проживання, професійної, громадської, культурно-спортивної та навчальної діяльності. Проте і нині програма забезпечення подібної безбар’єрності є суто декларативною.

«В Україні люди з інвалідністю, на жаль, – одна із найбільш малозахищених верств населення: кожен п’ятий має пенсію нижче прожиткового мінімуму, багато хто потребує постійного стороннього догляду, не кажучи вже про якісну медичну допомогу, безперешкодний доступ тощо», – акцентувала увагу Юлія Зацаринна.

У ході правопросвітницького заходу висвітлювались проблеми глухонімих на отримання інформації, на доступ до середньої та вищої освіти, працевлаштування.

ShM 180508 01

«Основною проблемою громадян з порушенням слуху є інформаційний вакуум і порушення права на отримання інформації, що повинна подаватися доступним їм шляхом за допомогою візуалізації (титрування, переклад жестовою мовою, супровід звукових оголошень текстовими повідомленнями). Гостро стоїть проблема технічного забезпечення слабочуючих осіб слуховими апаратами. Порушення слуху в Україні мають десятки тисяч людей. Але ж попри вади вони навчаються, працюють, одружуються, народжують дітей і досягають успіху», – зазначила голова Шосткинської організації УТОГ Світлана Авіленко.

Після закінчення заходу особи з вадами слуху отримали правові консультації  та розяснення.

ShM 180508 03

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

Глухівське бюро правової допомоги –
41400,  м. Глухів, вул. Шевченко, 4. тел. (05444) 7-07-20,   (05444) 7-07-12

Кролевецьке бюро правової допомоги –
41300,  м. Кролевець, вул. Європейська, 15. тел. (05453) 9-52-47

Середино-Будське бюро правової допомоги –
41000,  м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2. тел. (05451) 7-10-62

Ямпільське бюро правової допомоги –
41200, смт  Ямпіль, бульвар Ювілейний, 1. тел. (05456) 2-20-50

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців