назад
19.04.19

Про протидію домашньому насильству говорили на Міжвідомчій раді

190419 119 квітня 2019 року Ірина Протченко – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області взяла участь у засіданні Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми, на якому розглядалося питання: «Про взаємодію державних органів та установ, на які покладено функції з питань запобігання та протидії домашньому насильству, жорсткому поводженню з дітьми, а також оперативне реагування на факти скоєння насильства».

190419 2У своєму виступі на тему: «Надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам від насильства у Чернігівській області. Взаємодія з іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству» Ірина Протченко зазначила, що на підставі Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07.12.2017 року внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.
Центри отримали нові повноваження щодо роботи із цією категорією, які полягають у:
– Забезпеченні надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб;
– Взаємодії із іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;
– Звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.
Відповідно до частини третьої статті 6 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» до інших органів та установ, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, належать:
1) служби у справах дітей;
2) уповноважені підрозділи органів Національної поліції України;
3) органи управління освітою, навчальні заклади, установи та організації системи освіти;
4) органи охорони здоров’я, установи та заклади охорони здоров’я;
5) центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги;
6) суди;
7) прокуратура;
8) уповноважені органи з питань пробації.
190419 3А якщо ж говорити про Центри, зазначила Ірина Протченко, то працівники постійно здійснюють виїзди консультативних пунктів (під час яких надають безоплатну правову допомогу усім особам, які перебувають під юрисдикцією України) до служб у справах дітей, навчальних закладів, судів, закладів охорони здоров’я, уповноважених органів з питань пробації, проводиять з зазначеними органами та установами різноманітні правоосвітні заходи направлені на запобігання та протидію домашньому насильству.
Найчастіше представники системи БВПД надавали допомогу у складенні заяв до органів поліції з приводу вчинення домашнього насильства. Роз’яснювали права постраждалих від домашнього насильства, порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги, порядок відшкодування матеріальної та моральної шкоди, порядок звернення до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника тощо.
Всього до Центрів, з метою отримання безоплатної первинної правової допомоги, з проблем домашнього насильства за період 2018 року та І кварталу 2019 року звернулось 14 осіб.
Правової допомоги потребували жінки. До них застосовувалось фізичне та психологічне насильство.
Фізичне насильство полягало у завданні потерпілій особі стусанів, побоїв, легких тілесних ушкоджень.
Психологічне насильство було пов’язане з діями одного члена сім’ї на психіку іншого члена сім’ї шляхом словесних образ або погроз, залякування, якими навмисно спричинялась емоційна невпевненість та завдавалась шкода психічному здоров’ю особи.
Як зазначив Павло Петренко, міністр юстиції України : «Про домашнє насильство воліють не говорити. Або соромно, або страшно, або безнадійно. Але мовчати не можна нікому – ні рідним, ні сусідам, ані, тим більше, жертвам».
Нагадуємо: постраждалим від домашнього насильства державою гарантується безоплатна правова допомога – правовий захист, представництво у суді, консультація тощо.