назад

Про припинення дії договору оренди землі та трудові права жінок дізналися в районних центрах зайнятості

18155476 1352814298097488 2046486229 n

11 квітня керівник Зборівського бюро правової допомоги Марія Колісник взяла участь у семінарі Зборівського районного центру зайнятості (РЦЗ) на тему: «Жінка на ринку праці». Семінар проводився провідним фахівцем з профорієнтації Зборівського РЦЗ Ольгою Грицюк для безробітних жінок, які знаходяться на обліку в центрі зайнятості. Цього ж дня очільниця Лановецького бюро правової допомоги Олена Радосюк прийняла участь в семінарі: «Загальні питання зайнятості населення та стан ринку праці» для громадян, які перебувають на обліку в Лановецькому РЦЗ.

Під час заходу керівники бюро ознайомили присутніх з основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», розповіли про порядок та підстави надання безоплатної правової допомоги для соціально незахищених  категорії осіб. Учасники семінару вели активну бесіду та цікавилися питаннями спадкового та земельного права. Зокрема, один із відвідувачів прагнув дізнатися підстави припинення договору оренди землі.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України «Про оренду землі», іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Договір оренди земельної ділянки підлягає припиненню за наявності підстав, перелічених у ст. 141 ЗК України та статтях 31, 32 Закону України «Про оренду землі».

Так, статтею 31 Закону України «Про оренду землі» встановлені підстави припинення договору оренди землі, а саме:

• закінчення строку, на який його було укладено;

викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 Закону України «Про оренду землі», від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки;

ліквідації юридичної особи-орендаря;

відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем;

набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці;

припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства).

18136763 1352814424764142 100039148 n

При цьому, цей перелік підстав є невичерпним. У ст. 31 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом. Зокрема, відповідно до ст. 141 ЗК України договір оренди земельної ділянки може бути припинено також у випадку використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам, використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, систематичної несплати орендної плати. Використання земельної ділянки за цільовим призначенням – це використання земельної ділянки з дотриманням вимог, що ставляться відповідно до категорій земель, визначених главою 4 розділу II ЗК України. Згідно зі ст. 19 Закону України «Про особливості приватизації об’єктів незавершеного будівництва» розірвання договору купівлі-продажу об’єкта незавершеного будівництва є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки, на якій розташований об’єкт незавершеного будівництва.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або договором оренди.

Наприкінці семінару фахівці районних центрів зайнятості та учасники семінару отримали буклети з контактами бюро правової допомоги, які розміщені за адресою:

м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А (4 поверх); тел.: (03549) 2-24-59;

м. Зборів, вул. Б. Хмельницького, 47; тел.: (03540) 2-21-70.

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел.: (03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc, ел. адреса: kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.