назад

13267722 483703155153979 7874180177502374864 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  відвідали смт. Вишнівець з метою надання правових консультацій жителям селища.

Так, 25 травня 2016 року  начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська та головний спеціаліст відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк провели виїзний прийом громадян у приміщенні Вишнівецької селищної ради Збаразького району (смт. Вишнівець вул. Грушевського, 6).

До мобільного консультаційного пункту для отриманням правової допомоги звернулися громадяни з питаннями  щодо соціального забезпечення – порядку призначення субсидій та земельного права – встановлення меж земельних ділянок.

Громадянам пояснили, що згідно Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, право на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, а також субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива поширюється на громадян, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) державного та громадського житлового фонду, в тому числі у гуртожитках, – на оплату користування житлом; приватного житлового фонду та фонду житлово-будівельних (житлових) кооперативів, – на оплату утримання житла; житлового фонду незалежно від форм власності, – на оплату комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Дані субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу. При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються виходячи з 21 кв. метра на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. метра на всіх тутзареєстрованих, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі – на загальну площу незалежно від розміру квартири.

Стосовно питання встановлення меж земельних ділянок громадянам розповіли, що встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на підставі розробленої та затвердженої:

– технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

– технічної документації із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельних ділянок;

– проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Розроблення технічної документації із землеустрою та послуги щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) надають землевпорядні компанії, що мають відповідну ліцензію на виконання землевпорядних робіт.

Нагадуємо, що громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися до місцевих центрів за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).