назад
29.09.17

Про ранній доступу до правової допомоги в Україні розповіли на регіональній конференції у Грузії

129 вересня на Тбіліській регіональній конференції з питань правової допомоги «Виклики та важливість незалежної правової допомоги» начальниця управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру Вікторія Мітько розповіла про систему раннього доступу до правової допомоги в Україні.

Так, Вікторія Мітько зосередила увагу на етапах становлення системи безоплатної правової допомоги в Україні. Зокрема, прийнятті Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (2011 рік), забезпеченні доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) у кримінальному процесі (2013 рік) та її якості (2014 рік), а також – надання доступу до БВПД у цивільних та адміністративних справах, потерпілим та свідкам у кримінальних провадеженнях (2014 рік).

Вона наголосила, що велику роль у забезпеченні раннього доступу до правової допомоги має те, що відповідно до закону кожна службова особа, яка здійснила затримання, зобов’язана негайно повідомити регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за цілодобовим телефоном 0 800 213 103. Не пізніше однієї години центр приймає рішення про надання БВПД та призначає адвоката. Захисник, отримавши доручення, протягом години прибуває на місце затримання особи для захисту від обвинувачення. Таким чином, наголосила вона, у 99 % випадків через дві години до затриманого прибуває захисник. І при цьому 89 % затриманих приймають допомогу адвоката за рахунок держави.

«Протягом багатьох років Україна мала серйозну проблему, що полягала в жорстокому поводженні, тортурах та інших порушення прав людини затриманих з боку органів, уповноважених здійснювати затримання. У 2013 році ранній доступ до правової допомоги усім затриманим було забезпечено і гарантовано саме завдяки новоствореній системі БПД – протягом 2-х годин після затримання і до першого допиту. У результаті, кількість порушень прав людини відповідно до оцінки незалежних українських правозахисників значно знизилася – принаймні вдвічі», – підсумувала Вікторія Мітько.

Начальниця управління забезпечення якості правової допомоги розповіла також і про основні виклики у забезпеченні раннього доступу до правової допомоги у взаємодії з поліцією, судами та прокуратурою в Україні. Зокрема, що стосується поліції, то, за її словами, найбільшим викликом є невчасне інформування або неінформування регіональних центрів з надання БВПД про факт затримання; намагання провести перший допит затриманого до прибуття адвоката. Нерідко судді занадто пізно інформують центри про рішення щодо залучення адвоката через систему БПД та недостатньо реагують на процесуальні порушення зі сторони обвинувачення. Так само недостатньо реагують на скарги центрів щодо процесуальних порушень слідчі та прокурори.

Переглянути презентацію
 «Система раннього доступу до правової допомоги в Україні»

Нагадаємо, дводенна конференція «Виклики та важливість незалежної правової допомоги» відбулася у Грузії. Вона організована Службою юридичної допомоги Грузії за підтримки Фундації Відкритого Суспільства Грузії, Європейського Союзу, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), проекту USAID «Сприяння утвердженню верховенства права в Грузії» і Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН). Учасники заходу – представники мережі реформаторів правової допомоги та провідні міжнародні експерти з Литви, України, Молдови, Сьєрра-Леоне, Великої Британії та Грузії. Серед них були й фахівці Координаційного центру – перший заступник директора Мирослав Лаврінок та начальниця управління забезпечення якості правової допомоги Вікторія Мітько.

2

На фото (зліва направо) українські делегати:
Мирослав Лаврінок, Вікторія Мітько, голова правління ГС “Мережа праоввого розвитку” Альона Матвійчук, координатор Програмної ініціативи “Права людини та правосуддя” МФ “Відродження” Ольга Гальченко, виконавчий директор ГС «Мережа правового розвитку» Євген Полтенко.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook           YouTube YouTube            Google Google+       тTwitter