назад

Про реалізацію та захист прав говорили в Лебедині

OkM 2017 06 03 probacia 4 13 липня фахівця Лебединського бюро правової допомоги Сергія Іванова запрошено на семінар з метою висвітлення теми: “Реалізація та захист прав людини” у Лебединському районному відділі з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України. На заході були присутні керівник установи Анатолій Глух та особи, які перебувають на обліку (засудженні до покарання без позбалення волі).

«Стаття 59 Конституції проголошує право кожного на правову допомогу та вільний вибір захисника своїх прав, а ст.63 Конституції закріплює право на захист підозрюваного, обвинуваченого чи підсудного», – цими словами розпочав семінар Сергій Іванов. Він розповів присутнім про забезпечення права на захист, що передбачається ст. 20 Кримінально-процесуального кодексу України (КПК), яке полягає у наданні обвинуваченому можливості надати усні або письмові пояснення з приводу підозри чи обвинувачення; право збирати і подавати докази; брати особисту участь у кримінальному провадженні; користуватись правовою допомогою захисника; реалізовувати інші процесуальні права, передбачені КПК.

OkM 2017 06 03 probacia 4 2

«У будь-який момент може бути залучений захисник  за проханням чи згодою підозрюваного, обвинуваченого до участі у кримінальному провадженні. Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд зобов’язані надати затриманій особі чи особі, яка тримається під вартою, допомогу у встановленні зв’язку із захисником. Вище вказані особи, не мають права вказувати контакти саме конкретного захисника», – додав Сергій Іванов.

 

Наприкінці присутнім роздано інформаційні буклети з контактами Лебединського бюро правової допомоги: пл. Соборна, 29; т. (05445) 2-14-12.