назад
24.01.19

Про роль системи БПД щодо захисту прав постраждалих від насильства говорили під час робочої зустрічі

image11

18 січня в Регіональному центрі з надання БВПД у Херсонській області пройшла робоча зустріч представників системи БПД – Марини Єлисєєвої (директорка Регіонального центру), Максима Магди (менеджер з якості), Олени Іпатенко (начальниця відділу організації надання БВПД), Дениса Милокостого (директор Херсонського місцевого центру з надання БВПД) та керівника Херсонського міського центру соціальних служб для сім´ї, дітей та молоді Антона Єфанова і координаторки створення Кризового центру з ГО «Ліга соціально відповідальних жінок» Наталії Краско.

Наталія Краско та Антон Єфанов під час зустрічі розповіли, на якій стадії знаходиться вирішення питання щодо створення в Херсоні Кризового центру для жертв домашнього насильства, в якому одночасно змогли б перебувати 10 осіб. Зараз плануються ремонтні роботи приміщення за фінансової підтримки проектів Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) та Угорської Екуменічної Служби Допомоги (Hungarian Inrerchurch Aid). Херсонський міський центр соціальних служб для сім´ї, дітей та молоді здійснюватиме соціально-комунікативну підтримку.

image2Марина Єлисєєва акцентувала увагу на ролі та функціях системи БПД щодо захисту прав постраждалих від насильства в контексті прийнятого рік тому Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким постраждалих від домашнього насильства, насильства за ознакою статі та всіх дітей віднесено до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Присутні обмінялися думками щодо розширення доступу до безоплатної правової допомоги даної вразливої категорії, посилення їх правових можливостей. Запропоновано ввести представників Регіонального центру та Херсонського місцевого центру з надання БВПД до складу комісії, яка опікується питаннями постраждалих від насильства в сім’ї.

Окрім того, сторони обговорили план спільних заходів, зокрема проведення в лютому місяці круглого столу зі всіма суб´єктами, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, наданням допомоги постраждалим, а також тренінгів за участі поліцейських, психологів, соціальних працівників. Олена Іпатенко запропонувала розробити алгоритм дій для працівників, які безпосередньо працюють з постраждалими, і пам´ятки для жертв домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Довідка. ГО “Ліга соціально відповідальних жінок”  заснована у 2001 році. До 2016 року організація діяла під назвою  Херсонська міська громадська організація “Ліга ділових та професійних жінок”.

Пріоритетні завдання організації — об’єднання жінок, для сприяння розвитку жіночого, молодіжного та дитячого потенціалу, сприяння досягненню гендерної рівності, покращенню статусу жінок у суспільстві, сприяння розвитку інтелектуального, творчого, громадського, духовного та фізичного потенціалу жінок. З 2017 року входить до коаліції ГО щодо створення у м. Херсоні Кризового центру для жінок, які постраждали від домашнього насильства.