назад
01.11.17

Про роль системи БПД у процесі децентралізації говорили під час Всеукраїнської конференції на Полтавщині

logotip reformi 4 0 4

Сьогодні, 01 листопада 2017 року, у Полтаві відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Децентралізація влади в Україні: виклики та можливості для громад міст обласного значення». Захід відбувся з метою здійснення комплексного наукового розгляду актуальних проблем місцевого самоврядування в містах  обласного значення, із залученням зусиль науковців, аспірантів, представників органів влади, громадських діячів України, які досліджують перспективи економічного зростання міст в умовах децентралізації  влади.

На запрошення організаторів участь у конференції взяли директор та його перший заступник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий та Микола Лахижа.

У рамках роботи конференції працювали наступні секції: правові та соціально-економічні проблеми об’єднання територіальних громад з центрами в містах обласного значення; просторовий розвиток міста, стратегічне планування розвитку міста; сучасні тенденції урбанізації.

Під час виступу директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, кандидат наук з державного управління Олександр Черчатий на прикладі роботи Полтавської області розповів учасникам заходу про те, якою є роль системи безоплатної правової допомоги у процесі децентралізації.

«На Полтавщині створені та актуалізуються паспорти територіальних громад, що дозволило оновити інформацію про місцеве самоврядування Полтавщини та існуючі у територіальних громадах проблеми. В рамках Програми правової освіти населення освоюються кошти на проведення кущових семінарів для посадових осіб ОМС та держслужбовців, підготовки та поширення методичних та інформаційних матеріалів, проведення комунікативних заходів. Аналогічні програми з пунктами щодо підтримки розвитку системи правової допомоги прийнято в містах обласного значення та районах області» – повідомив Олександр Черчатий.

Подібна робота дозволила залучити додаткові кошти та інші ресурси і зробити співпрацю плановою, вдалося значно посилити методичну роботу: підготовити та розповсюдити методичні матеріали для посадових осіб ОМС, учасників АТО, переселенців та інших категорій громадян.

Крім того, очільник системи БВПД області розповів про правопросвітницьку роботу, яка проводиться фахівцями Регіонального та місцевих центрів.

«Досвід Полтавської області переконливо свідчить про значну роль, яку можуть і повинні відігравати для розвитку правової спроможності територіальних громад інституції системи надання безоплатної правової допомоги. Робота з партнерами (громадськими інституціями, органами місцевого самоврядування, органами державної виконавчої влади, науковими та навчальними закладами) розглядається при цьому як неодмінна складова і додатковий ресурс для досягнення поставлених завдань» – констатував Олександр Черчатий під час виступу.

 Про  болгарський досвід децентралізації розповів учасникам конференції Микола Лахижа, доктор наук з державного управління, професор, перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Він поінформував учасників про те, яким був процес становлення децентралізації у  Болгарії, які внесено зміни до законодавства щодо делегування повноважень органам місцевого самоврядування зокрема з адміністрування місцевих податків і зборів; зупинення незаконного будівництва тощо.

Микола Лахижа детально охарактеризував етапи прийняття, зміст та форми децентралізації, визначені у Стратегії децентралізації на 2006-2015 роки та Програму її реалізації на 2010-2013 роки. «У Стратегії децентралізації було сформулювало три основні цілі: прискорена передача прав і ресурсів від державних органів, общинам Болгарії  для зміцнення місцевого самоврядування; оптимізація функціональної компетентності обласних управителів і територіальних ланок центральних органів влади у координації секторальної  політики на регіональному рівні; розвиток місцевого самоврядування в рамках общин через зростання управлінської і фінансової самостійності кметів та закладів надання послуг» – повідомив він.

 Окремо перший заступник Регіонального центру розповів про подальшу роботу, яка була проведена у Болгарії, а саме щодо надання можливості радам общин визначати розмір місцевих податків та зборів в установлених законом рамках, створено умови для проведення з 2008 року общинами реальної фінансової політики. Водночас, процес децентралізації у відносинах між центральними та місцевими органами влади характеризувався певними протиріччями, особливо у сфері адміністративної та фінансової децентралізації; залишились основні проблеми у відносинах центральної виконавчої влади з обласними управителями; різною була практика у відносинах кметів общин та общинних рад із закладами надання послуг.

«В Болгарії проведено значну нормотворчу та організаційну роботу з децентралізації публічної адміністрації. Доцільно відзначити постійну увагу до питання децентралізації, прагнення до організаційного та правового забезпечення цього процесу, використання рекомендацій європейських інституцій, аналіз проведеної роботи та виокремлення проблемних питань з метою їх вирішення. Проте, яскраво проявилася в Болгарії й непослідовність політики децентралізації та її залежність від політичного фактору, що засвідчує, наприклад, неодноразова зміна організаційної форми та функцій координуючого та дорадчого органу з децентралізації» – підсумував Микола Лахижа.

 Довідково. Захід проводився в межах спільної реалізації Полтавським обласним благодійним фондом «Фонд розвитку громад «Ініціатива» та Центром політико-правових реформ проекту «Посилення спроможності організацій громадянського суспільства у регіонах України впливати на органи державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», який фінансується  Програмою МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.