назад
09.08.19

Про розгляд звернень засуджених осіб говорили під час робочої зустрічі

Проблемним питанням, що виникають під час розгляду звернень засуджених осіб за безоплатною вторинною правовою допомогою, а також консолідації зусиль у правопросвітницькій діяльності була присвячена робоча зустріч фахівців системи БПД, яка пройшла 7 серпня в Херсонському місцевому центрі з надання БВПД.

В обговоренні важливих робочих моментів взяли участь заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко, начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова, а також директор Херсонського місцевого центру Денис Милокостий і начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Фелікс Шмиголь.

Олена Іпатенко акцентувала увагу на питаннях консультування засуджених осіб. І Денис Милокостий, своєю чергою, розповів, як налагоджена робота дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги в установах виконання покарань, з якими проблемами стикаються співробітники Херсонського місцевого центру з надання БВПД і як індивідуальні консультації допомагають засудженим особам вирішити проблеми у правовий спосіб.

Варто сказати, що відповідно до пункту 7 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, мають право на всі види безоплатної вторинної правової допомоги, а саме:

  1. захист (надається засудженій особі у кримінальному провадженні);
  2. здійснення представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами (надаються засудженому в цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим у кримінальних провадженнях);
  3. складення документів процесуального характеру (у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим у кримінальних провадженнях).

Слід зауважити, що засуджений, який потребує безоплатної вторинної правової допомоги, звертається письмово до відповідного центру з надання БВПД з дотриманням порядку відправлення кореспонденції через адміністрацію установи виконання покарань відповідно до розділу ХІІІ Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 28.08.2018 № 2823/5, а саме: через адміністрацію установи виконання покарань.

Лариса Аболончикова окремо зупинилась на правопросвітницькій роботі, проведенні спільних заходів та консолідації зусиль у цьому напрямку. Тож спілкування виявилося корисним і дієвим: учасники зустрічі висловити свою точку зору щодо порушених питань, проаналізували аргументи, обмінялись думками.