назад
02.09.16

Про розширення системи безоплатної правової допомоги розповіли директори місцевих центрів Кіровоградщини

fghfg31 серпня 2016 року, директори місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь в прямому ефірі телерадіопередачі «Радіомайдан».
Гостями студії телерадіостанції «Скіфія-центр» стали директори Голованівського, Кіровоградського та Олександрійського місцевих центрів з надання БВПД: Ольга Рибак, Тетяна Батранюк та Анатолій Руденко.
Анатолій Руденко нагадав телеглядачам, що з 1 липня 2015 року по всій території України запрацювали 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, на території Кіровоградської області діють три місцеві центри – Голованівський, Кіровоградський та Олександрійський.
«За час роботи Олександрійського місцевого центру з надання БВПД зареєстровано 2120 звернень громадян, яким була необхідна правова допомога, з них 80 % потребували роз’яснень та консультацій правового характеру» – зауважив директор Олександрійського місцевого центру.
Ольга Рибак детально зупинилась на роз’ясненні понять первинної та вторинної правової допомоги. «Законодавство передбачає два види безоплатної правової допомоги. Безоплатна первинна правова допомога передбачає надання правової інформації, консультації, роз’яснень, допомога у складанні різноманітних заяв, скарг, запитів правового характеру, крім процесуальних документів. Суб’єктами надання БППД є органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи приватного права. Безоплатна вторинна правова допомога передбачає собою захист; представництво інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру. Суб’єктами надання БВПД є адвокати та центри, які надають безоплатну правову допомогу» – наголосила керівниця Голованівського місцевого центру.
Також, Ольга Рибак підкреслила, що право на безоплатну правову допомогу мають особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо середньомісячний сукупний дохід їхньої сім’ї нижчий суми прожиткового мінімуму; інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії; діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства у сім’ї; особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту»; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань; особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи; особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку; особи, реабілітовані відповідно до законодавства України.
Очільниця Кіровоградського місцевого центру Тетяна Батранюк повідомила телеглядачам про те, що на Кіровоградщині з 1 вересня розпочинають свою роботу 18 бюро правової допомоги. Фахівці для роботи в новостворені бюро пройшли відкритий конкурс та були рекомендовані на посади начальників бюро та їхніх заступників.
Основними завданнями бюро правової допомоги є правопросвітництво у територіальних громадах, надання безоплатної первинної правової допомоги, забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та  доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України.
«Бюро правової допомоги створені для того, щоб кожен громадянин з найвіддаленішого населеного пункту мав доступ до правової допомоги» – додав директор Олександрійського місцевого центру Анатолій Руденко.
За додатковою інформацією можна звертатись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресами:
Голованівський місцевий центр з надання БВПД
смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73
 
Кіровоградський місцевий центр з надання БВПД
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53
Тел.: 095 87 662 33, (0522) 32-08-24
 
Олександрійський місцевий центр з надання БВПД
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.

{youtube}hv44hKGnsi8{/youtube}