назад
13.02.18

Про розвиток інституту інтеграторів системи БПД стратегували в Києві

12.02.2018 integrator 1Учора, 12 лютого, в столиці відбулася сесія стратегічного планування, що мала на меті проаналізувати практику понад двох з половиною років роботи інтеграторів системи безоплатної правової допомоги та обговорити шляхи розвитку інституту інтеграторів. Захід організовано Координаційним центром з надання правової допомоги спільно з Українською фундацією правової допомоги за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Участь у ньому взяли фахівців та фахівчині Координаційного центру, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та партнерських громадських організацій з Києва та регіонів (переглянути список).

Як зазначив на відкритті заходу директор Координаційного центру Олексій Бонюк, «Інститут інтеграторів – це одне із надбань системи гарантованої державою правової допомоги. Ці люди є своєрідними «громадянськими активістами» в системі, адже виконують дуже широкий спектр важливих комунікаційних завдань, забезпечуючи гармонійну взаємодію системи БПД, місцевих громад та громадянського суспільства». За його словами, на часі проаналізувати роботу інтеграторів, та знайти рішення, які дадуть новій імпульс роботі системи у налагодженні партнерств та здійсненні правопросвітництва. «Сьогоднішня дискусія – це можливість подивитися, де ми є і куди ми рухаємося», – зазначив він.

12.02.2018 integrator 5

«Приємно бачити, як за останні кілька років система безоплатної правової допомоги розвинулася в Україні, та інститут інтеграторів, зокрема, як її ключова складова, – зазначила координаторка Програмної ініціативи «права людини та правосуддя» міжнародного фонду «Відродження» Ольга Гальченко,Час проаналізувати практику та набутий досвід і сформувати розуміння, куди слід рухатися далі».

Директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома нагадав, що інтеграторів шукали серед представників та представниць громадського сектору, здебільшого ними стали місцеві активісти, представники громадських організацій. За його словами, це було зумовлено тим, що ці люди знають, як робити зміни, вміють їх пропонувати, а також шукати кращих шляхів до вирішення проблем та побудови партнерств.

12.02.2018 integrator 4

Тож впродовж дня учасники та учасниці аналізували досягнення (що вдалося зробити), а також недоліки в роботі (що потребує змін/удосконалення), їх причини; вплив зовнішнього середовища на досягнення цілей. Говорили про ключові аспекти роботи із партнерською мережею, як цю роботу можна удосконалити та на які ризики слід зважати. Детально обговорювали й те, що варто удосконалити в роботі/які підходи виробляти у зв’язку із цим; від чого варто відійти або мінімізувати, а також про те, що нового доцільно запровадити у роботі. Щодо останнього, то серед таких речей – методичні рекомендації для інтеграторів як практичний інструмент, який би охоплював усі аспекти роботи цих працівників та працівниць, став би «керівництвом до дії» та конструюванням кроків, містив би практичні рекомендації та приклади корисні для усіх, хто вже працює в системі та для «новоприбулих» інтеграторів.

12.02.2018 integrator 6

Говорили також і про найважливішу основу як системи загалом, так й інституту інтеграторів зокрема, що спільно учасники визначили як сформовані місію, бачення та цінності; команду системи; відбір інтеграторів на основі ціннісно-компетентісного підходу; правопросвітництво. Насамкінець, думали й над тим, якими будуть громади у середньостроковій перспективі у зв’язку із процесами, що відбуваються в країні нині (зокрема, й реформа децентралізації), яка роль системи БПД у цих процесах, та як планувати роботу й вибудовувати відповідні цілі.

12.02.2018 integrator 3

Модерувала сесію консультантка зі стратегії та управління змінами, керуюча партнерка компанії pro.mova Олександра Бакланова.

Нагадаємо, одне із важливих завдань місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також їхніх відділ – бюро правової допомоги – є розвиток активних зв’язків із громадськими організаціями та об’єднаннями на місцевому рівні, органами адвокатського самоврядування, волонтерськими організаціями тощо з метою створення мережі широкого партнерства усіх надавачів послуг безоплатної правової допомоги, інформування громад щодо їхнього права на отримання безоплатної правової допомоги. З цією метою у структурі місцевих центрів створено відділ правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, працівниками та працівницями яких і є «інтегратори».

12.02.2018 integrator 7

12.02.2018 integrator 8


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube           Google Google+       тTwitter