назад

Про розвиток системи безоплатної правової допомоги дізналися студенти-юристи СумДУ

160314 01Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко 18 квітня провела лекцію-бесіду на тему «Бюро правової допомоги: роль та значення територіальних громад» для студентів юридичного факультету Сумського державного університету.

Під час виступу Олена Демченко розповіла про основні положення Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та про забезпечення конституційного права громадян на правову допомогу. Вона пояснила різницю між первинною та вторинною правовою допомогою. Право на безоплатну первинну правову допомогу, тобто правову інформацію та консультації, мають всі громадяни, а ось безоплатно отримати вторинну правову допомогу, тобто представництво в суді та складання документів процесуального характеру, можуть категорії громадян, чітко вказані в Законі «Про безоплатну правову допомогу». При цьому послуги захисників оплачує держава.

Особливу увагу студентів-юристів Олена Демченко звернула на те, що з 1 липня 2016 року в Україні будуть відкриті понад 400 бюро правової допомоги, в тому числі й 14 в Сумській області, де кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати фахову безоплатну первинну правову допомогу. Тим більше, що з 4 квітня триває конкурс на заміщення вакантних посад керівників бюро. Олена Демченко закликала присутніх максимально поширити інформацію про конкурс серед знайомих у своїх районних центрах, а, можливо, і самим взяти участь у ньому за наявності освітнього рівня «бакалавр».

На лекції-бесіді були присутні 50 студентів. Вони активно цікавилися темою розвитку системи безоплатної правової допомоги, розпитували як саме студенти можуть долучитися до надання правової допомоги населенню.