назад

Про ризики працевлаштування за кордоном та характерні ознаки торгівлі людьми говорили на семінарі у селищі Захарівка

torgivlya lyudmi saharivka 1З нагоди Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми 02 серпня 2017 року фахівцями Захарівського бюро правової допомоги спільно з представниками Захарівського районного центру зайнятості було проведено семінар на тему: «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці».

Метою заходу було нагадати громадянам про ризики, пов’язані з працевлаштуванням за кордоном та торгівлею людьми.

Працівник бюро Олена Зозулик зазначила, що відповідно до ст. 1 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Присутні отримали інформацію про характерні ознаки торгівлі людьми, які бувають форми торгівлі людьми, хто може постраждати та як себе захистити в даній ситуації.

Також учасників заходу було ознайомлено з основними напрямками державної політики у сфері протидії торгівлі людьми, якими згідно зі ст. 4 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» є:

1) попередження торгівлі людьми шляхом підвищення рівня обізнаності населення, превентивної роботи, зниження рівня вразливості населення, подолання попиту;

2) боротьба із злочинністю, пов’язаною з торгівлею людьми, шляхом виявлення злочинів торгівлі людьми, осіб, причетних до скоєння злочину, притягнення їх до відповідальності;

3) надання допомоги та захисту особам, які постраждали від торгівлі людьми, шляхом удосконалення системи відновлення їхніх прав, надання комплексу послуг, впровадження механізму взаємодії суб’єктів у сфері протидії торгівлі людьми.

По завершенню заходу присутні переглянули відеоматеріал «Життя на продаж» та отримали  інформаційні матеріали, що містять інформацію про роботу та контактну інформацію Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Захарівського бюро правової допомоги.

Крім того, громадяни дізнались що в Україні існують громадські організації, які захищають постраждалих від торгівлі людьми.

Найвідомішою такою організацією є «Ла Страда Україна» – громадська міжнародна правозахисна організація, яка працює для забезпечення ґендерної рівності, запобігання всім видам ґендерного насильства, зокрема насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та забезпечення прав дітей, сприяючи впровадженню міжнародних стандартів прав людини в усі сфери життя суспільства та держави.

———————–

Роздільнянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Адреса: вул. Незалежності, 2, м. Роздільна, Одеська область, Україна, 67400

Електронна адреса: rozdilna.odesa@legalaid.od.ua

Скайп: legalaid_rozdilna

Телефон: (04853) 5-03-66, (04853) 5-04-43

———————————————————————————————————

Захарівське бюро правової допомоги: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 9-44-30.

Іванівське бюро правової допомоги: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55

Великомихайлівське бюро правової допомоги: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300

—————————————————————————————-

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103