назад

Про соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям розповідали в Ренійському центрі надання соціальних послуг

3 лютого в КУ «Центр надання соціальних послуг» Ренійської міської ради юристка Ренійського бюро правової допомоги Анжела Пєнєва провела лекцію з теми «Соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям». Слухачами стали працівники установи та члени малозабезпечених сімей.

Анжела Пєнєва нагадала, що згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» малозабезпечена сім’я – це сім’я, яка з поважних причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий за прожитковий мінімум для сім’ї.

Прожитковий мінімум для сім’ї – цифра, можна сказати, індивідуальна. Це сума прожиткових мінімумів членів родини. Визначається для кожної сім’ї окремо, виходячи зі складу родини», – наголосила спікерка.

Розмір соціальної допомоги від держави складає різницю між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом (тобто середнім доходом за 6 місяців).

Відповідну допомогу призначають управління праці і соціального захисту населення, управління соціального захисту населення. Щоб її отримати, одному уповноваженому членові родини необхідно подати пакет документів ( в т.ч. декларацію про майновий стан, доходи) до управління соцзахисту за місцем реєстрації.

Юристка зазначила, що непрацююча особа з малозабезпеченої сім’ї, яка хоче відкрити свою справу, може отримати на це допомогу від держави. Це передбачено Постановою Кабміну «Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей».

Для цього необхідно звернутися до центру зайнятості (чи філії центру зайнятості) із заявою та бізнес-планом. Впродовж 30 днів має бути рішення комісії. Максимальна сума виплат – 97 500 грн. (допомога складає до 15 мінімальних зарплат). Гроші не видаються налом, на них лише замовляється обладнання чи матеріали. Отримувач суми має повернути її впродовж 3 років.

Анжела Пєнєва відповіла на питання присутніх, а також зазначила, що між Ренійською філією обласного центру зайнятості та Ренійським бюро правової допомоги налагоджена співпраця та існує практика перенаправлення клієнтів.