назад

13241206 482376451953316 2778501158291455115 n

Фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали Тернопільський міськрайонний центр зайнятості з метою розширення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги учасників АТО.

16 травня 2016 року директор місцевого центру Юрій Гордєєв та заступник начальника відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Юрій Франків взяли участь в інформаційному семінарі для військовослужбовців та учасників АТО.

Директор місцевого центру розповів присутнім про їх право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги згідно ст.14 Закону «Про безоплатну правову допомогу». Нагадуємо, що до категорій осіб, які можуть отримати таку допомогу відносяться:малозабезпечені особи, інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, ветерани війни (учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО, члени сімей загиблих), особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, реабілітовані особи та інші (ст. 14 Закону).

Під час семінару присутні ставили запитання  фахівцям місцевого центру щодо того хто з військовослужбовців вважається резервістом та чи є пільги при розмитненні автомобіля учасником АТО.

Учасникам АТО пояснили, що відповідно «Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України» затвердженого Указом Президента України від 29 жовтня 2012 року № 618/2012 громадяни, які виконують військовий обов’язок шляхом проходження служби у військовому резерві, є резервістами. Проходження служби у військовому резерві полягає у виконанні резервістами обов’язків служби, у тому числі з підготовки, відповідно до завдань, покладених на органи військового управління, з’єднання, військові частини, військові навчальні заклади, установи та організації, в яких вони проходять службу у військовому резерві на відповідних посадах, згідно з вимогами законодавства та умовами контракту.

Стосовно пільг при розмитненні автомобіля, то відповідно до ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» таких пільг учасникам АТО не передбачено.

Також, працівники місцевого центру пояснили  учасникам АТО процедуру взяття на квартирний облік детальніше можна ознайомитися за посиланням

та порядок отримання у власність земельної ділянки ділянки.

Нагадуємо, що у Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Тернопільський, Кременецький, Чортківський.

Громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).