назад
28.10.16

Про систему безоплатної правової допомоги говорили у студентських аудиторіях на Кіровоградщині

152j25 жовтня 2016 року співробітники Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області провели правопросвітню лекцію для студентської молоді Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка.
У роботі з інформування студентів взяли участь – Олена Шишкарьова, заступник директора регіонального центру та, Дмитро Вержицький, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Олена Шишкарьова розповіла студентам-першокурсникам, що з 1 січня 2013 року в Україні впроваджено в дію систему безоплатної вторинної  правової допомоги, що стало вагомим кроком у напрямі реалізації положень Конституції України, а саме – статті 59, яка гарантує право кожного на правову допомогу.
Також, Олена Шишкарьова детально роз’яснила поняття первинної та вторинної правової допомоги. Безоплатна первинна правова допомога передбачає надання правової інформації, консультації, роз’яснень, допомогу у складанні різноманітних заяв, скарг, запитів правового характеру, крім процесуальних документів. Суб’єктами надання БППД є органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи приватного права. Безоплатна вторинна правова допомога передбачає собою захист; представництво інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру. Суб’єктами надання БВПД є адвокати та центри, які надають безоплатну правову допомогу.
 
5696gh
 
Дмитро Вержицький звернув увагу студентів-правників на тому, що на Кіровоградщині діє Регіональний центр з надання БВПД в області, який забезпечує надання правової допомоги у кримінальному процесі. Адвокати цілодобово надають правові послуги на підставі доручень центру. Повідомлення про затримання реєструють чергові центру та протягом години призначають адвоката.
Також представники Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області розповіли, про те, що в Україні запроваджується пілотний проект у сфері державної реєстрації громадських формувань. Так, подати документи для реєстрації громадської організації наразі можна до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Наприкінці правоосвітнього заходу фахівці регіонального центру роздали студентській молоді буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу та відповіли на поставлені запитання.
До Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області можна звернутись за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.