назад
14.11.18

Про те що таке домашнє насильство та як протидіяти булінгу дізналися полтавські ліцеїсти

viber image1411

9 листопада 2018 року у рамках Місячника правових знань для учнів Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 ім. І.П. Котляревського заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко  провела лекцію на тему: «Булінг та домашнє насильство як одне із порушень прав громадян».

Фахівчиня Регіонального центру розповіла юним ліцеїстам про поняття булінгу, статистику цього негативного явища на теренах України, повідомила про види боулінгу, які існують, причини цього явища, розповіла хто такі жертви булінгу, хто найчастіше стає ними, хто такі булери і що їх спонукає «булити» свою жертву та яка роль спостерігачів у цьому. Також Юлія Козаченко поінформувала про те як діяти учням якщо вони стали жертвами булінгу, або якщо вони бачать як булять іншого. Окрім цього вона повідомила про відповідальність за булінг.

«2 вересня Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроект, спрямований на протидію булінгу у навчальних закладах. Проект закону пропонує доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею, яка встановлює відповідальність за булінг, а також його приховування працівниками навчальних закладів. Потенційний розмір штрафу – до 200 неоподатковуваних мінімумів, тобто 3 400 гривень», – додала Юлія Козаченко.viber image1

За її словами поки що це лише проект закону, проте наразі чинне законодавство передбачає відповідальність неповнолітніх за вчинення особливо тяжких злочинів у вигляді нанесення тілесних ушкоджень, відповідальність за які настає з 14 років, або катування, позбавлення волі, відповідальність за які настає з 16 років, а такі злочини часто вчиняються під час булінгу. Крім того, якщо діти які вчинили злочин не досягнули віку з якого наступає відповідальність, то таку відповідальність за них несуть батьки, які в свою чергу притягуються до неї за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов’язків.

Крім того, під час заходу полтавські ліцеїсти дізналися про те, що таке домашнє насильство, яке воно буває, хто відноситься до кола осіб, які можуть бути жертвами домашнього насильства та яка відповідальність кривдників за такі протиправні діяння. Також заступниця начальника відділу розповіла присутнім про те, куди слід звертатися у випадку, якщо особа зазнає насильства у сім’ї.

«З набранням чинності Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» доступ до безоплатної вторинної правової допомоги отримали особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також діти. Тобто дані категорії осіб отримали право на отримання захисту, представництва їх інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Таку допомогу надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами», – резюмувала представниця Регіонального центру.

Також фахівчиня системи БПД повідомила про те, що особи, які постраждали від домашнього насильства можуть отриматибезоплатну правову допомогу за цілодобовим номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 та психологічну допомогу за телефоном Національної дитячої «гарячої лінії» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей 116 111.

Також учні дізналися про можливості загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та інформацію, яку можна знайти про свої права, задля того щоб їх захистити, в тому числі і про можливість ознайомитися з покроковою інструкцією Міністерства юстиції України, якщо дитина постраждала від булінгу.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479/.