назад
21.04.17

Про те як діяти громадянам при затриманні говорили у телепередачі «Акценти

IMG 20170420 133519

Під час чергового телеефіру рубрики «Я маю право!» у  передачі «Акценти» обласної телерадіокомпанії «Лтава», який відбувся 20 квітня 2017 року, телеглядачі дізналися про ситуацію із забезпеченням прав громадян в Україні, про права громадян при затримання та арешті й механізми їх захисту. Виступаючі також розповіли про те, якими нормативно-правовими актами гарантовано права громадян при затриманні чи арешті, ознайомили телеглядачів із станом дотримання прав громадян в Україні та Полтавській області, зокрема.

 

У телепередачі взяли участь заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Микола Лахижа  регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Віра Яковенко, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови національної поліції з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (поліцейський омбудсмен) Наталія Мельничук  та заступник начальника слідчого управління ГУ НП у Полтавській області Світлана Яцун.

Увагу телеглядачів також акцентували на тому, які органи та установи мають забезпечувати захист прав громадян. Крім того, обговорено проблемні питання, з якими зіштовхуються громадяни під час затримання, а саме: здійснення слідчих та інших дій  без адвоката; ненадання можливості конфіденційної зустрічі; фізичне та психологічне насильство; необгрунтоване вилучення особистих речей; затримання через тривалий проміжок часу після вчинення злочину та шляхи їх усунення.

Микола Лахижа окремо окреслив роль системи безоплатної правової допомоги у захисті прав громадян, зокрема, у випадках їх затримання.  

Так, у разі затримання особи, уповноважена службова особа, що здійснила затримання, зобов’язана негайно повідомити про це орган, уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги – Регіональний центр (ст.213 КПК України – у разі затримання особи у кримінальному процесі та ст.261 КУпАП – у разі затримання особи в адміністративному порядку). З метою забезпечення належного надання правової допомоги,  Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1363 затверджено Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (надалі  Порядок).

Відповідно до пункту 2 Порядку, негайно (упродовж години) після фактичного затримання особи суб’єкт подання інформації повідомляє за допомогою телефонного, факсимільного зв’язку на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги (0-800-213103) (контактний центр системи безоплатної вторинної правової допомоги) та інші телефонні номери, електронну пошту або через комплексну інформаційно-аналітичну систему забезпечення надання безоплатної правової допомоги (далі – система) відповідному Регіональному центру такі відомості: – прізвище, ім’я, по батькові та дата народження затриманої особи (якщо вони відомі); – час та підстави для затримання особи; – точна адреса місця для конфіденційного побачення адвоката із затриманою особою; – найменування (прізвище та ініціали) суб’єкта подання інформації, його поштова адреса, номери телефону та адреса електронної пошти; – дата винесення постанови про застосування адміністративного арешту (постановлення ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою), найменування суду та/або прізвище та ініціали судді, що виніс постанову (постановив ухвалу) у відповідних випадках; – прізвище, ім’я, по батькові та найменування посади особи, яка передала повідомлення, її номер телефону.

Вказані повідомлення про затримання осіб приймаються регіональним центром цілодобово.

Як зазначив заступник директора РЦ, правова допомога затриманим особам надається адвокатами у відповідності до графіку чергувань. Черговий видає доручення виключно за умови попереднього (особисте звернення чи засобами телефонного зв’язку) підтвердження адвокатам згоди на отримання доручення. При затриманні особи черговий в установленому порядку призначає адвоката шляхом видачі доручення для надання такій особі безоплатної вторинної правової допомоги упродовж години з моменту реєстрації повідомлення суб’єкта подання інформації про затримання. Адвокат повинен прибути до місця конфіденційного побачення із затриманим упродовж години.

Під час виступу Микола Лахижа зазначив, що при виявленні порушень прав затриманих осіб на отримання правової допомоги відповідна інформація направляється керівникам правоохоронних органів та Уповноваженому Голови Національної поліції України з прав людини. За наслідками розгляду листів Регіонального центру, при наявності підстав, вживаються заходи реагування. 

Окремо заступник директора Регіонального центру окреслив питання співпраці із правоохоронними органами щодо запобігання порушень прав громадян при затриманні. Так,  відповідно до п. 10 Порядку Регіональним центром щоквартально інформується прокуратура Полтавської області про виявлені порушення його вимог правоохоронними органами. За результатами розгляду інформацій Регіонального центру прокуратурою області також постійно вживаються заходи реагування.

Дієвий механізм співпраці органів прокуратури, поліції та Регіонального центру щодо забезпечення прав затриманих осіб на захист сприяє покращанню ситуації на даному напрямі.

Якщо на початку цієї роботи (травень 2016 року) кількість порушень термінів інформування Регіонального центру про випадки затримання осіб рахувалася десятками щомісяця, то цьогоріч їх число значно зменшилося. 

«Одним із найбільших здобутків системи безоплатної правової допомоги є те, що правозахисники вважають систему БПД другим за значущістю фактором зменшення вдвічі кількості випадків тортур, жорстокого або нелюдського поводження із затриманими. Важливим є той факт, що система отримала визнання громадського сектору та донорів як одна із найуспішніших загальнонаціональних реформ у сфері реалізації права на справедливий суд та захисту прав людини», – зазначив Микола Лахижа.

Довідково. Запровадження рубрики «Я маю право!» в телепередачі «Акценти» ОДТРК «Лтава» є одним із правопросвітницьких проектів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  та  має на меті роз’яснення громадянам їх прав та механізму їх захисту.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.