назад
27.03.17

Про те, як не стати жертвою насильства говорили на лекції-тренінгу у м. Ніжині

DSC 041422 березня 2017 року у приміщенні Ніжинської центральної бібліотеки відбувся тематичний захід «Як не стати жертвою насильства», організований спільними зусиллями Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Ніжинського міського центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді.

Мета заходу: привернути увагу громади до проблеми насильства в сім’ї, ознайомити із видами насильства та відповідальністю за вчинення протиправних дій, обговорити міфи і факти про насильство, виробити практичні навички спілкування із жертвами насилля та усвідомити наслідки насильницьких методів виховання для психічного розвитку та здоров’я дітей, а також обговорити план подальших дій щодо профілактики жорстокої поведінки та попередження насильства у сім’ї.
На початку заходу зі вступним словом виступили директор Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бригинець та керівник Ніжинського міського центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Наталія Кучеровська, в якому звернули увагу присутніх на актуальність проблеми, а також закликали об’єднатися для спільного вирішення поставлених завдань та налаштуватися на плідну роботу.DSC 0421
В ході лекції – семінару присутні ( соціальні педагоги та бібліотекарі м.Ніжина , викладачі та студенти факультету психології та соціальної роботи Ніжинського державного університету ім. М.Гоголя, відвідувачі бібліотеки ) спільно із доповідачами розглянули різні аспекти даної проблеми .DSC 0412
Олена Сербін, начальник відділу представництва Ніжинського МЦ з надання БВПД, презентувала лекцію-тренінг, розповіла про завдання та мету заходу. При підготовці та проведенні лекції – тренінгу були використані малюнки учнів 5-Б класу Ніжинської гімназії №3 на тему «Дім без насильства», а також відеопрезентація «Колаж почуттів», підготовлені учнями 9 класу Ніжинської ЗОШ № 7, а також розроблені методичні рекомендації «Попередження насильства у сім’ї».DSC 0448
Про діяльність Ніжинського місцевого центру та правову підтримку при вирішенні життєвих проблем у правовий спосіб, зокрема питання насильства, повідомив начальник відділу правової консультації та інформації Олександр Старчак .
Про міфи та реальні факти насильства у сім’ї: як уникнути, до кого звернутися за допомогою – розповіла Олена Іванова начальник відділу правопросвітництва та взаємодії із суб’єктами надання БППД .
Світлана Колесник представник Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області акцентувала увагу на відповідальність осіб за вчинення насильства в сім’ї .
Психолог Ніжинського міського центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Аліна Руднік за допомогою тренінгових вправ показала, як визначити психологічний портрет жертви насилля, а також, як важливо при спілкуванні із дітьми , що перебувають у несприятливих умовах, знайти правильний підхід.DSC 0437
Під час спілкування та обговорення питання присутні прийшли до висновку, що проведення спільних заходів, спрямованих на попередження насильства та профілактики жорстокої, протиправної поведінки необхідні для вирішення актуальних питань сьогодення. Діагностика насильства, виявлення дітей, які перебувають у несприятливих умовах, формування в молодіжному середовищі позитивного іміджу здорового способу життя – саме ці напрями роботи є проблемними і вимагають термінового вирішення. Першочергові кроки: встановлення чіткої взаємодії між установами при виявленні насильства у сім’ї; активізація розробки програм щодо профілактики насильства серед дітей та молоді, а також здійснення соціального інспектування сімей, схильних до недбалого ставлення до дітей; проведення роз’яснювальної роботи серед учнів із питань кримінальної відповідальності; залучення до просвітницької роботи із батьками спеціалістів служб у справах дітей, відділень кримінальної поліції у справах дітей, юристів безоплатної правової допомоги.
Нагадаємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.