назад

Про те, як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад говорили під час круглого столу у Львові

RC STIL1Сьогодні, 7 листопада 2017 року, у Другому львівському місцевому центрі з надання БВПД відбувся круглий стіл на тему: «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?»

Цей круглий стіл мав на меті поширення позитивного досвіду взаємодії центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, зокрема, у розробленні, прийнятті та реалізації місцевих програм надання безоплатної правової допомоги.

У заході взяли участь представники Координаційного центру з надання правової допомоги – начальник управління «Львівська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна мережа» (ЛМРКМ) Барбара Калюжна, начальник організаційного відділу управління ЛМРКМ Тімур Канатаєв, начальник методичного відділу управління ЛМРКМ Володимир Гошовський; Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Львівщини – директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин, директор Першого львівського місцевого центру Юлія Грушицька, директор Другого львівського місцевого центру Уляна Стефак, директор Самбірського місцевого центру Микола Шийко, директор Стрийського місцевого центру Марія Николаїшин, директор Червоноградського місцевого центру Наталія Костишин, заступник начальника Сколівського бюро правової допомоги Віра Андрейків, головний спеціаліст Трускавецького бюро правової допомоги Мар`яна Шуляк, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Буського місцевого центру Іван Закала.

RC STIL2 1

На круглому столі також були присутні представники Тернопільського, Чортківського та Кременецького місцевих центрів, представники органів самоврядування Сокальського, Самбірського та Кам’янка-Бузького районів, голови та депутати міських рад, голови та юристи об’єднаних територіальних громад, представники громадських організацій та Центру політико-правових реформ.

Відкрив захід Ігор Микитин, який коротко окреслив історію виникнення та завдання системи безоплатної правової допомоги. «У нас є приклади хорошої співпраці у районах. Зараз всі задоволені від тих програм, бо ми маємо інтелект, живу силу, яка може перевертати гори», – відзначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області. Ігор Микитин звернувся до представників органів місцевого самоврядування, підкресливши, що «у нас є багато спільних проектів, і ми один одному дуже потрібні».

Першою з учасників заходу презентувала методичні рекомендації під назвою «Програма надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування» Марія Николаїшин, яка є одним із розробників цього посібника. «Ці рекомендації покликані допомогти налагодити співпрацю між органами місцевого самоврядування, державної виконавчої влади, провайдерами правових послуг та місцевого громадою», – наголосила директор Стрийського місцевого центру. Також вона звернула увагу на те, що завдання, які ставлять перед собою надавачі правових послуг повинні бути досяжними і виходити з правових потреб територіальних громад.

RC STIL4

Марія Николаїшин розповіла присутнім про форми співпраці та взаємодії Стрийського місцевого центру з надання БВПД з партнерськими установами та організаціями, деальніше зупинившись на цільових програмах, розв’язаннях проблем, типових для того чи іншого регіону.

Як зазначила директор Стрийського місцевого центру, взаємодія з органами місцевого самоврядування полягає, передусім, у підтримці процесу організації надання безоплатної первинної правової допомоги, можливість отримання необхідної інформації для визначення правових потреб громади, а також залучення коштів для реалізації спільних проектів.

RC STIL3

Віра Андрейків підготувала презентацію «Як спільними зусиллями планується реалізація Програми правової освіти та правової допомоги для горян Сколівщини?» Вона розповіла про реалізацію Програми правової освіти та правової допомоги для мешканців Сколівщини та поділилась останніми напрацюваннями Сколівського бюро правової допомоги у сфері співпраці з районним відділом освіти, районною адміністрацією та радою.

Зокрема Віра Андрейків розповіла, що Програма правової освіти включає спільний з відділом освіти проект – створення при РДА діяльності Дитячої дорадчої ради. За її словами, Дитяча дорадча рада проводитиме для школярів вікторини, конкурси, правові дебати та правовий фестиваль, навчатиме членів ради механізмам місцевої демократії, організує вивчення правових потреб молоді Сколівщини.

Також фахівець бюро поділилась планами співпраці зі Сколівською районною бібліотекою: у рамках проекту «Я маю право», із залученням учасників АТО, Стрийський місцевий центр започаткує «Клуб права».

RC STIL2

Що являють собою інновації для мешканців Трускавця у Програмі правової освіти та правової допомоги – на заході представила Мар’яна Шуляк. Серед ініціатив Трускавецького бюро правової допомоги – провести навчання для підприємців на тему «Соціальна відповідальність бізнесу – гарантія посилення правової спроможності громади»; діяльність Клубу «Правові діалоги» для осіб літнього віку, започаткування діяльності «правового вікна» у школі №2 м. Трускавець.

У другій частині круглого столу учасники слухали про новий проект БПД – міжрегіональну ресурсно-комунікаційну платформу (МРКП). Львівська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа є однією з 5-ти таких платформ. За словами Тімура Канатаєва, вона є простором для творчості та креативу, розвитку можливостей, перспектив та інноівацій у сфері права, а також місцем для діалогу між зацікавленими сторонами щодо співпраці з системою безоплатної правової допомоги.

Про напрями діяльності МРКП детальніше розповів Володимир Гошовський, серед яких – підвищення кваліфікації працівників системи БПД, професійний розвиток та навчання фахівців у сфері права, вивчення правових потреб громад, а також мережування та підготовка ініціатив у сфері права та правосуддя.

RC STIL6

Про основні аспекти програми надання безоплатної правової допомоги як інструменту взаємодії задля вирішення правових потреб громад та підвищення рівня їх правової спроможності говорили під час круглого столу Барбара Калюжна та Наталія Костишин.

RC STIL7

Наприкінці заходу учасники обговорили питання розроблення та виконання Програм надання безоплатної правової допомоги, розширення доступу до правових знань та безоплатної правової допомоги в місцевих програмах надання безоплатної правової допомоги.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).