назад
29.01.18

Про те як підвищувати правову освіту молоді говорили під час робочої зустрічі у Полтаві

IMG 20180125 102153

25 січня 2018 року у Регіональному центрі з надання БВПД у Полтавській області відбулася робоча зустріч із представниками Управління сім”ї, молоді та спорту Полтавської обласної державної адміністрації. Захід був організований з метою  налагодження співпраці обласних  структур у напрямі  проведення спільної правопросвітницької діяльності, яка спрямована на інформування учнівської та студентської молоді, батьків про їх права, відповідальність, виховання у них нетерпимого порушення до прав громадян та роз’яснення алгоритму захисту своїх прав, попередження та запобігання домашнього насильства.

 Нещодавно набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким передбачається впровадження комплексного підходу до боротьбі з домашнім насильством, суттєве доповнення існуючих інструментів такої боротьби, введення нових визначень термінів, та інших норм, спрямованих на покращення захисту потерпілих від домашнього насильства. Враховуючи актуальність даного питання для суспільства, одним із пріоритетних завдань, яке  наразі постає перед органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, правниками є проведення широкої інформаційної роботи стосовно інформування населення про механізми правового захисту їх порушених прав.

Даним Законом також визначені основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та суб’єкти, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Відтак на центри з надання БВПД покладені нові повноваження щодо роботи із цією категорією, а саме: забезпечення надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб; взаємодію із іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

«Прийняті законодавчі зміни також значно розширюють коло осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу. Відтепер особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також діти отримали право на безоплатну правову допомогу. Тобто для даної категорії осіб доступні всі правові послуги у повній мірі, не лише отримання безоплатних консультацій, а й отримання захисту, представництво їх інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру», – повідомив директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області, Олександр Черчатий.

 За його словами, таку допомогу жертви домашнього насильства можуть отримати звернувшись відповідно до 4-х місцевих центрів, 2 з них знаходяться у м. Полтаві, а також у Кременчуці та Лубнах. Окрім того, правову допомогу громадяни можуть отримати звернувшись до бюро правової допомоги, які знаходяться у кожному районному центрі області.

Темою обговорення став ініційований Міністерством юстиції України загальнонаціональний правопросвітницький проект “Я МАЮ ПРАВО!”,  який спрямований на поширення знань громадян віком від 16 років та сприятиме у подальшому залученню молоді до правової активності та правосвідомої поведінки. Основний месидж проекту ЗНАЮ! ДІЮ! ЗАХИЩАЮ! Знаю свої права.Користуюсь ними і знаю, що треба робити, коли мої права порушують.Захищаю себе згідно з законами, а держава захищає мене і мої права.IMG 20180125 102218

Сторони обговорили питання щодо форм проведення спільних правопросвітницьких заходів категорій населення для яких вони проводитимуться. Учасники зустрічі вирішили спільними зусиллями проводити обласну інформаційно-просвітницьку акцію з нагоди відзначення Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, інформаційну кампанію в рамках обласної акції “16 днів проти насильства”. Представники обласних структур дійшли домовленостей щодо проведення спільних циклів семінарів та зустрічей з молоддю з питань сімейного права, формування свідомої позиції молоді щодо здорових і безпечних умов праці, основ спілкування з поліцією, реалізації права дитини на відпочинок та оздоровлення тощо.

«Безумовно питання щодо надання правової допомоги, підвищення рівня правової освіти молоді, проведення відповідних заходів правого інформування зумовлює необхідність об’єднання зусиль структур задля того, щоб  громадяни в області змогли ще більше відчути правовий захист держави та скористатися ним. Ми звичайно зацікавлені у плідній співпраці із системою безоплатної правової допомоги, адже полтавці мають як і знати свої права, так відповідно їх захищати. Здійснюючи виконання своїх  функціональних повноважень і ми, і наші колеги з районів зіштовхуються з правовими питаннями, тому для нас також є корисною така співпраця, адже ми також можемо отримати фахову правову допомогу працівників системи безоплатної правової допомоги» – зазначила заступниця начальника Управління у справах сім”ї, молоді та спорту Наталія Шкоденко.IMG 20180125 102319

Учасники зустрічі дійшли домовленостей щодо закріплення співпраці шляхом підписання відповідного Меморандуму про співпрацю між Регіональним центром з надання БВПД у Полтавській області та Управлінням сімї, молоді та спорту Полтавської обласної державної адміністрації.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.