назад

Про те як система БПД допомагає краянам у вирішенні їхніх правових проблем йшлося під час прес-конференції 18 квітня 2017 року

2017 04 19R1Вже п’ять років громадяни нашої країни мають змогу отримувати якісне правове обслуговування за рахунок коштів держави.

Прийняття спеціалізованого законодавчого акту, який визначає порядок реалізації державної гарантії щодо надання безоплатної правової допомоги, створення системи, яка сприяє громадянам у реалізації цього права, позитивна практика захисту підозрюваних та обвинувачених, вирішення цивільних та адміністративних справ – це лише частина загального успішного результату з яким система БПД пройшла цих п’ять років та, водночас, початок нового її шляху, спрямованого на переорієнтацію та покращення.

Головним досягненням є те, що система безоплатної правової допомоги впроваджена та діє відповідно до того ідейного підґрунтя, що було закладено в основу її створення. Людина, її гідність та права справді є центром та основним орієнтиром діяльності системи БПД.


З метою інформування громадськості про те як функціонує системи БПД регіону, які послуги та кому надають центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги, як система БПД забезпечує якість правового обслуговування мешканців Буковини, які підсумки та здобутки минулого року та плани на поточний рік 18 квітня 2017 року проведено прес-конференцію.

Інформували краян директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну та начальник Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області В’ячеслав Хохуляк.

Зокрема, йшлося про захист прав підозрюваних та обвинувачених осіб, результати надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах, якість роботи адвокатів та штатних юристів, які залучаються до надання такої правової допомоги буковинцям та інше.


В рамках прес-конференції було презентовано результати надання безоплатної вторинної правової допомоги мешканцям Буковини починаючи від створення системи БПД до нинішнього часу. Це стосувалося динаміки звернень громадян до фахівців системи БПД краю, показників успішного адвокатського захисту, оперативного реагування на повідомлення, що надходять на єдиний телефонний номер системи БПД, вжитих заходів з підвищення доступності та якості правових послуг.

Поінформовано також про орієнтованість системи БПД до постійного розвитку та вдосконалення – створення нових структурних ланок системи БПД, налагодження співпраці та взаємодії з іншими провайдерами безоплатної правової допомоги, пошук та залучення нових партнерів задля забезпечення правових потреб якомога більшої кількості мешканців Чернівецької області.

Крім того, йшлося про переорієнтацію системи та впровадження нових підходів до надання безоплатної правової допомоги краянам, ролі системи БПД в посиленні правової спроможності та правових можливостей територіальних громад, підвищення рівня правової обізнаності кожного жителя громади, розвиток сильного, правоспроможного суспільства.

Довідка! Протягом минулого року було видано 741 доручення адвокатам для здійснення захисту особи у кримінальних провадженнях та 231 доручення у І кварталі нинішнього року.

Окрім цього, за минулий рік у Чернівецькій області фахівцями системи БПД зареєстровано 5 595 звернень, з яких щодо 4 720 надано консультацію та 685 отримали безоплатну вторинну правову допомогу. За І квартал поточного року зареєстровано 2 485 звернень громадян.

Детальніша інформація про підсумки минулого року та І квартал поточного року у вкладці «Прозорість системи управління» → «Плани та звіти надання правової допомоги», що на веб-сайті Регіонального центру.

Контакти! Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області знаходиться за адресою: м. Чернівці, вулиця Василя Аксенина, 5. Телефон (0 372) 55 31 38. E-mail: office.chernivtsi@legalaid.gov.ua

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах країни є безкоштовними та приймаються цілодобово)