назад
26.11.18

Про те, як у Полтаві працюють у напрямі врегулювання та локалізації конфліктних ситуацій у трудових колективах говорили під час круглого столу

1 0

На запрошення партнерів заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко взяв участь в засіданні круглого столу з нагоди відзначення 20-ї річниці створення в Україні Національної служби посередництва і примирення, яка була утворена 17 листопада 1998 року Указом Президента, як постійно діючий державний орган, покликаний забезпечувати переговорний процес і процедуру вирішення колективних трудових спорів.

«Без цієї служби зараз уявити роботу області неможливо, скільки конфліктів було усунено, скільки проблем було вирішено без силових або інших , без ексцесів, з трудовими колективами. Наскільки оперативна ця служба працює», – зазначив заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Олег Пругло при відкритті заходу.2

Головним напрямом своєї діяльності полтавське представництво служби посередництва і примирення вважає виявлення соціальної напруги якомога раніше, ще в латентній стадії. Задля цього в кожному районі області діють інформаційно-консультативні центри, з відділенням співпрацюють 12 арбітрів та 5 незалежних посередників, які беруть активну участь не лише у здійсненні примирних процедур, а й надають консультації з питань чинного законодавства, не допускаючи таким чином виробничих конфліктів.7

«Діючи в межах повноважень, відділення проводить прийом працюючих громадян, надає сторонам безкоштовну правову допомогу. За час своєї діяльності відділення в Полтавській області сприяло вирішенню 76 колективних трудових спорів.72 на виробничому рівні», – додала начальниця відділення Національної служби посередництва і примирення у Полтавській області Оксана Атаманюк.

За словами представників Служби, найчастіше в трудових колективах виникають конфлікти через заборгованість із заробітної плати, не оплату роботи у святкові та неробочі дні, несвоєчасну виплату відпускних. Виникають розбіжності й через несвоєчасне забезпечення спецодягом, взуттям, спецхарчуванням, а також укладення чи внесення змін до колективних договорів.

Під час заходу кращим її співробітникам вручено почесні грамоти, адже з моменту створення служби її працівниками врегульовано конфліктні ситуації на 800 підприємствах, в закладах і організаціях, попереджено десятки акцій протесту з економічних мотивів.112011

Довідково. 11 квітня 2018 року представники Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області та відділення Національної служби посередництва і примирення в підписали меморандум про співпрацю, який має на меті співпрацю сторін та координацію діяльності в частині надання правової допомоги та правопросвітництва.

Основними завданнями партнерської співпраці стало інформування громадян про їх права та обов’язки, забезпечення розвитку системи надання первинної правової допомоги та створення рівних можливостей доступу осіб до правосуддя шляхом організації надання безоплатної вторинної правової допомоги; підвищення правової культури сторін соціального діалогу шляхом проведення навчань, участі у нарадах, семінарах, конференціях, круглих столах тощо з питань, що стосуються поліпшення стану соціально-трудових відносин, врегулювання та локалізація конфліктних ситуацій у трудових колективах в досудовому порядку відповідно до чинного законодавства.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.