назад

Про те як уникнути цькування серед однолітків та яка передбачена за це відповідальність інформували учнів фахівці Кременчуцького місцевого центру

30012019gplavnichkola1

30 січня 2019 року, фахівці Горішньоплавнівського бюро правової допомоги Максим Богодист та Сергій Тараненко спільно з працівниками Горішньоплавнівського міського відділу ДРАЦС, провели правовий урок на тему: “Протидія булінгу” для учнів 11 класів ЗОШ № 6.

      За даними різних досліджень, майже кожен третій учень в Україні так чи інакше зазнавав булінґу в школі, потерпав від принижень і глузувань: 10 % – регулярно (раз на тиждень і частіше); 55 % – частково піддаються знущанню з боку однокласників; 26 % – батьків вважають своїх дітей жертвами булінґу.

             Працівники бюро розповіли школярам про форми та види булінгу, про законодавчі нововедення щодо протидії булінгу.

           Так, 18 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)”. Відтепер вчинення булінгу неповнолітньої чи малолітньої особи буде каратися штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин. Знущання, вчинені повторно упродовж року після або групою осіб каратимуться штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин. Про ці та інші нововедення були проінформовані учні.

         Також працівники бюро правової допомоги обговорили питання правової тематики, які цікавлять учнів для проведення подальших зустрічей, задля сприяння розвитку правосвідомості молоді.

“Булінг – зупинимо його разом ! ”- одна з тем, з якою 31 січня 2019 року начальник Козельщинського бюро правової допомоги Аліна Литовченко спільно з провідним фахівцем з питань зайнятості Козельщинської районної філії Полтавського ОЦЗ Мариною Касай провели урок — тренінг для учнів Козельщинського ліцею.31012019kozelchinachkola

Основною метою заходу стало донесення до учнів інформації щодо відповідальності за вчинення булінгу. Окрім інформування учнів про штрафні санкції які передбачені за вчинення булінгу керівник бюро наголосила на тому, що окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу. Якщо керівник закладу освіти не повідомить поліцію про відомі йому випадки цькування серед учнів, його оштрафують на суму від 850 до 1700 грн або призначать виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

Марина Касай зі своєї сторони розповіла учням про важливість на даному етапі їхнього життя ознайомитися із типами професій, яких на сьогоднішній день у Національному класифікаторі професій України налічується більше 8 тисяч. Також наголосила учням про п’ять типів професій: Людина-Людина, Людина-Техніка, Людина-Природа, Людина-Художній образ, Людина-Знакова система та допомогла зрозуміти до якого типу відноситься та чи інша професія за допомогою інтерактивних ігор.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правовоу допомогу громадяни можуть звернувшись до Горішньоплавнівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м.Горішні Плавні,вул. Героїв Дніпра,40 ; тел.: (05348)4-43-05. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00 без перерви. Субота, неділявихідний.

Козельщинське бюро правової допомогизнаходиться за адресою:смт. Козельщина, вул. Остроградського,75/15; тел.: (05342) 3-14-40. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00 без перерви. Субота, неділявихідний.