назад
29.06.17

Про те, які права мають громадяни та як вони можуть їх реалізувати, дізналися телеглядачі обласної телерадіокомпанії «Лтава»

konst1

Напередодні Дня Конституції перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, доктор наук с державного управління, професор Микола Лахижа взяв участь у телепередачах «Ранок на Лтаві» та «Акценти», де обговорив питання конституціоналізму в Україні, основні розділи Конституції України, внесені зміни до Основного Закону, правові гарантії, які дає громадянам Основний Закон держави, зокрема, і право на безоплатну правову допомогу.  

27 червня 2017 року, у рамках відзначення Дня Конституції, Микола Лахижа взяв участі у телепередачі  «Акценти», де разом із Галиною Терелою, доцентом кафедри правознавства Полтавського університету економіки та торгівлі проаналізували дієвість та  демократичність Конституції України. Під час телепередачі учасники обговорили необхідність прийняття Основного Закону держави, тяжкий шлях, який наша держава пройшла для цього, конституційну реформу, та зміни, які вносяться до Конституції, та які викликані сучасними викликами суспільства.

«Сучасна конституційна реформа в Україні здійснюється за чотирма головними напрямками: парламентська реформа; адміністративна реформа, яка має на меті удосконалення діяльності органів виконавчої влади;  судово-правова реформа;  муніципальна реформа, завданням якої є побудова в Україні демократичної системи місцевого самоврядування, що забезпечить територіальним громадам право самостійно вирішувати на основі Конституції та законів України питання місцевого значення», – повідомив Микола Лахижа.

Окремо він розповів про важливість створення системи безоплатної правової допомоги в Україні, як механізму захисту своїх прав громадянами, розширення їх доступу до правосуддя, розширення знань про свої права та способи їх захисту.

Галина Терела зупинилася на нормі Конституції, яка стосується визначення народу як основного носія влади, розповіла про не, як на практиці реалізується у нашій держави це поняття, розповіла про форми прямої  та непрямої демократії.

28 червня 2017 року перший заступник директора став гостем ранкового шоу «Ранок на Лтаві», де розповів телеглядачам про історичні аспекти становлення конституційного  процесу  в Україні, про те, що процес створення Основного Закону нашої держави був досить тривалим та клопітким. Відзначено, що це значна робота як  юристів, так і науковців, істориків , депутатів.

Окремо перший заступник директора Регіонального центру зупинився на внесених змінах до Основного закону нашої держави, що стосуються правосуддя та прокуратури, які стали основою для запровадження більш ширшого доступу громадян до правосуддя, правової допомоги тощо.

 «Важливим елементом у проведенні реформи правосуддя є створення ефективної системи безоплатної правової допомоги, яка стала в  Україні новим правовим механізмом для захисту своїх прав громадян, забезпечила доступ соціально  вразливих  категорій населення до представлення їх інтересів у судах, складання  процесуальних документів, тим самим норма  Конституції щодо права на правову допомогу набула нового, реального  змісту» – констатував Микола Лахижа. 

Нагадуємо, що використати своє конституційне право на правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській областіпрацює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40 (2 поверх), (0532) 56-26-66.