назад
01.04.19

Про трудову міграцію інформували громадськість фахівці системи БПД Сумщини

SuR 190401 05Сьогодні все більше українців шукають заробіток поза межами країни. Офіційно їхнім працевлаштуванням за кордоном займаються майже 2 тисячі компаній. Минулого року вони працевлаштували понад 98 тисяч громадян. При цьому відсутні дані щодо кількості тих, хто працевлаштовується самостійно чи працює нелегально. Через необачність та необізнаність дедалі більше людей страждає від торгівлі людьми. Тож, фахівці системи БПД Сумщини упродовж минулого тижня інформували громадськість з правовими нюансами трудової міграції.

Так, юрист Регіонального центру Олексій Рибалка у передачі «Правовий лікбез», що на телеканалі ATV, розповів телеглядачам, що найчастіше для працевлаштування за кордоном звертаються до посередників, які підбирають вакансії і здійснюють юридичний супровід. «Однак перед підписанням будь-яких договорів з кадровим агентством рекомендую звернути увагу на наступні моменти, адже у цій сфері є ризик натрапити на шахраїв», – наголосив юрист.

SuR 190401 01Перше, що необхідно перевірити – наявність ліцензії у посередника. З повним переліком агентств, які мають ліцензію на працевлаштування за кордоном, можна ознайомитися на сайті Міністерства соціальної політики.

Згідно з умовами ліцензування Мінсоцполітики рекрутери, які працевлаштовують українців за кордон, не можуть брати гроші за працевлаштування – підбір роботи. Можуть брати кошти за проїзд, оформлення документів (візовий збір), але не за те, що знайдуть роботу.

Хоча деякі країни і допускають працевлаштування без візи, на роботу в іншу країну рекомендуємо їхати тільки по робочій візі.

Ви маєте право знати повну інформацію про майбутнього роботодавця, графік роботи, розмір оплати праці, умови проїзду та проживання, порядок медичного і соціального страхування – про всі нюанси працевлаштування. У випадку, якщо посередник надає лише загальну інформацію, рекомендуємо звернутися до іншого агентства.

Шахраї практично ніколи нічого не питають про професійні навички потенційного кандидата – беруть усіх, хто відгукнеться. Це логічно, якщо вам не потрібно наймати людей на роботу, а просто забезпечити якомога більшу кількість людей, які заплатять гроші за працевлаштування.

Не підписуйте документи наосліп, уважно читайте договір, який, до речі, має бути перекладено рідною мовою.

Ще один маркер нелегальної роботи: часто обіцяють платити більше, ніж за легальну. Багато хто забуває про обережність і, спокушені високими заробітками, попадаються на гачок аферистів.

«Не віддавайте оригінал паспорта потенційним роботодавцям ні під яким приводом! Копія паспорта потрібна при оформленні документів, оригінал паспорта особисто показуєте прикордонникам при перетині кордону. Ніяких причин комусь віддавати оригінал немає і бути не може. Прохання віддати оригінал документів для збереження до прибуття до місця роботи або формулювання «це обов’язкова умова» повинні вас насторожити», – застерігає юрист.

Окрім цього, 25 березня фахівець Регіонального центру Наталія Поставська під час тематичної зустрічі з освітянами області акцентувала увагу педагогів на тому, що серед осіб, котрі шукають працевлаштування за кордоном, є саме молодь.

SuR 190401 02 SuR 190401 03

Присутнім (а серед них були: музичні керівники закладів дошкільної освіти, вихователі груп подовженого дня, керівники гуртків художньо-естетичного напряму) повідомлено, що безоплатну юридичну консультацію та роз’яснення з питань трудової міграції усі громадяни можуть отримати як в центрах з надання БВПД, так і за телефоном 0 800 213 103.SuR 190401 04

Невпевненість у своєму майбутньому і майбутньому своєї родини, низький рівень заробітної плати, відсутність робочих місць штовхає наших громадян шукати роботу за кордоном. У Лебединській міськрайонній філії Сумського обласного центру зайнятості з безробітними про ризики працевлаштування за кордоном говорила юрист Лебединського бюро правової допомоги Євгенія Логвіненко. Кар’єра заробітчан починається ще вдома – з пошуків шляху та способу працевлаштування. Зазвичай українці користуються трьома можливими джерелами пошуку роботи за кордоном: самостійний пошук роботодавця, пошук роботи через державні структури, пошук роботи через агентство з працевлаштування. 

OkM 190327  02Перше, що можна перевірити – наявність ліцензії у посередника, який допомагає вам у пошуку роботи за кордоном. Євгенія Логвіненко наголосила, що крім ліцензії, фірма-посередник повинна мати свідоцтво про державну реєстрацію та договір з іноземною фірмою-роботодавцем. Потрібно проаналізувати і перевірити інформацію про компанію, у якій збираєтеся працювати. Це може бути як перевірка з відкритих джерел (ЗМІ, відгуки колишніх співробітників в інтернеті), так і офіційна інформація про реєстрацію, місцезнаходження та види діяльності компанії (дана інформація може розміщуватися на офіційних сайтах органів влади іноземної держави). 

Про те, як запобігти ризикам нелегальної трудової міграції, йшлося 29 березня на семінарі для безробітних в Охтирці. Інформування здійснювалося фахівчинею Охтирського місцевого центру з надання БВПД Мариною Лапоног та спеціалістом Охтирської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості Олексієм Бейсом. Під час заходу присутніх ознайомлено з основами законодавства України в сфері працевлаштування за кордоном, наслідками нелегальної трудової міграції, а саме: шахрайство, торгівля людьми тощо. Фахівці спільно проаналізували помилки, яких найчастіше допускаються мігранти. Безробітним Марина Лапоног розповіла про форми торгівлі людьми, методи вербування та експлуатації, реалії, з якими стикаються мігранти. Крім того, присутнім надано індивідуальні консультації, роздані інформаційні буклети із метою надання інформативної підтримки безробітним щодо працевлаштування за кордоном.

OkM 192903  01А на Середино-Будщині 26 березня відбулась робоча зустріч за участі спеціаліста Середино-Будського бюро правової допомоги Яни Новік та представників Середино-Будського районного сектору пробації та центру соціальної служби Середино-Будської РДА. Під час зустрічі обговорювалося питання працевлаштування громадян України за кордоном, особливості оформлення документів, необхідних для перетину кордону і роботи в іноземній країні, а саме: закордонного паспорта, запрошення, дозволу на працю і страхового поліса та відкриття робочої візи. Увага приділялася й порядку захисту порушених прав громадян, які працюють за кордоном. Адже бувають випадки дискримінації українців за кордоном у питанні невиплати заробітної плати. Якщо робітник був легально працевлаштований, то він має можливість повною мірою відстоювати свої права.ShM 190329 01

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.