назад

18136708 1352847994760785 2018719238 n

Нещодавно в Лановецькому районному осередку Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» продовжив роботу виїзний консультаційний пункт доступу громадян до безоплатної правової допомоги. У роботі консультаційного пункту взяла участь головний спеціаліст Лановецького бюро правової допомоги Оксана Жмака. На прийомі одна з мешканок району розповіла про те, що невістка розлучилася з її сином і відтоді забороняє їй, як бабусі, брати будь-яку участь у вихованні онуки, не дозволяє бачитися з дитиною. Задля цього невістка навіть звернулася до адміністрації школи, де навчається дівчинка, з вимогою заборонити спілкуватися зі своєю дочкою, якщо бабуся приходитиме до онуки в школу.

Оксана Жмака роз’яснила, що відповідно до статті 257 Сімейного кодексу України баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками та брати участь у їх вихованні.

«Зі свого боку, батьки чи інші особи (у цьому випадку – невістка), з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків. Отже, у цьому разі  заборона невістки є незаконною. Якщо такі перешкоди чиняться без законних на те підстав, баба, дід, прабаба, прадід мають право на звернення до суду з позовом про їх усунення». – проінформувала фахівчиня бюро.

Оксана Жмака порекомендувала спершу досудово врегулювати конфлікт, ще раз роз’яснивши невістці, що вона своїми діями порушує закон, а саме: право бабусі брати участь у вихованні онуки. Якщо ж і надалі колишня невістка буде перешкоджати спілкуванню бабусі з внучкою, то працівники бюро допоможуть у судовому порядку відновити право бабусі на спілкування з онучкою.

Отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Звернутися за правовими консультаціями, а також за повною інформацією щодо права на безоплатну вторинну правову допомогу можна до Лановецького бюро правової допомоги за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20а (4 поверх); тел. (03549) 2-24-59.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.