назад

42229952 1596947700410125 2273081333687255040 nІз впровадженням Нової української школи змінено підхід до навчання дітей. Одне із основних завдань сучасної школи — вміння адаптувати дітей до життя у суспільстві.  Як показав досвід, важливо не лише дати дитині знання, а навчити дітей як ці знання і навички втілювати в життя.  Школа надаватиме актуальні й практичні знання і тут ніяк не обійтися без представників незвичних і незнайомих більшості професій, які б могли про себе розповісти.

Таким чином 20 вересня 2018 року відбулося засідання круглого столу на тему: «Актуальні проблеми правової просвіти в умовах реалізації Концепції «Нова українська школа», основна мета якого — співпраця задля підвищення правової обізнаності дітей в навчальних закладах області. Учасниками заходу виступили представники системи безоплатної правової допомоги, голова Ради адвокатів Тернопільської області та голови методичних об’єднань класних керівників Тернопільської області. З вітальним словом звернулася до учасників директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій та звернула увагу, що правопросвітництво серед школярів потрібно підносити на вищий рівень, кожен підліток повинен чітко знати яка відповідальність настає за вчинення того чи іншого проступка, що дасть змогу зменшити кількість правопорушень, які реєструються серед неповнолітніх.

42231110 2179954868930039 4213379689223290880 n

Під час засідання круглого столу розглянуто проблему шкільного булінгу, як зі сторони психологів, науковців та присутніх на даному заході правовиків. Директор місцевого центру Юрій Гордєєв довів до відома, що з січня 2018 року усі діти мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, а також особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі можуть скористатися таким видом правових послуг. Також роз’яснив чому саме не можна замовчувати випадки булінгу та навів приклади з власної практики, коли неповнолітні притягувалися до адміністративної та кримінальної відповідальності за вчинені правопорушення, незважаючи на свій вік.

42271838 1982876902011538 5182995219452264448 n

Освітяни зазначили про важливість правового виховання в рамка Концепції “Нова українська школа”, адже кожен учень повинен бути готовим не лише набути знання, а вміти застосувати їх у суспільстві. Тому допомога кваліфікованих юристів у плані правової просвіти є дуже важливою у спільному вихованні учнів. Сьогодні серед сучасних школярів має місце саме психологічне насильство, адже кожен має вільний доступ до інтернету і мало не кожен без проблем користується гаджетами і тому досить часто вчитель зустрічається з питанням як діяти? Куди звертатись? Чи справді учень може понести за це покарання? Адже безкарність породжує нові негативні вчинки.

В свою чергу голова Ради адвокатів Тернопільської області Тарас Будз детально зупинився на нормах Закону України ”Про запобігання та протидію домашньому насильству”, який вступив в дію на початку 2018 року, та навів приклади, за якими в судовому порядку вдалося захистити порушені права потерпілих та обмежити прийнятими судовими приписами неправомірні дії порушників.

Також обговорено важливість правопросвітництва в школах саме фахівцями системи безоплатної правової допомоги. У вигляді правового уроку продемонстровано презентацію “Зупинимо булінг разом!”. Варто зазначити, що потрібно чітко відрізняти булінг із випадковістю. Поняття булінгу несе  за собою агресивну та вкрай неприємну свідому поведінку однієї дитини або груп дітей стосовно іншої дитини та супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском. Кажучи про форми прояву булінгу, найбільш типові для хлопчиків і дівчаток, слід зазначити, що якщо хлопчики частіше вдаються до фізичного булінгу, то дівчатка більш охоче користуються такими формами тиску, як поширення пліток, ігнорування. Така подача інформації дала змогу представникам освіти наочно побачити, яким чином проводяться правопросвітницькі заходи у школах.

42193650 341369103277990 3580169469613309952 n

На завершення круглого столу всі учасники заходу мали змогу долучитися до участі у грі, яку рекомендовано застосовувати класним керівникам у своїй роботі для правової обізнаності здобувачів освіти.

Підвівши підсумки зустрічі досягнуто домовленість щодо готовності підписання Меморандуму про співпрацю між Тернопільським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правоовї допомоги та Тернопільським обласним комунальним інститутом післядипломної педагогічної освіти, та узгоджено деталі щодо подальшої співпраці голів методичних об’єднань класних керівників Тернопільської області з фахівцями системи безоплатної правової допомоги.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).