назад
09.12.16

Про важливість раннього доступу до правової допомоги говорили на тренінгу з запобігання катуванням для українських прокурорів та поліцейських

6 грудня 2016 року начальниця Управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги, голова правління Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, Вікторія Мітько взяла участь у тренінгу «Впровадження сучасних стандартів протидії катуванням та жорстокому поводженню у діяльність правоохоронних органів України». Тренінг організовано проектом Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що фінансується урядом Данії, та Спільним проектом Європейського Союзу та Ради Європи «Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні», у співпраці з громадською організацією «Експертний центр з прав людини».

Триденний тренінг, спрямований на підвищення спроможності працівників правоохоронних органів протидіяти жорстокому поводженню, проведений у столиці впродовж 6-8 грудня 2016 року. У заході взяли участь прокурори Генеральної прокуратури України, прокуратури міста Києва та прокуратури Київської області, представники управління забезпечення прав людини Національної поліції України.

Тематика зустрічі була орієнтована на запобігання катуванням та іншим формам жорстокого поводження у місцях несвободи, і була розроблена з урахуванням відповідних системних проблем, визначених у рішеннях щодо України Європейського суду з прав людини та доповідях Європейського комітету із запобігання катуванням та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню (КЗК). Було обговорено міжнародні стандарти, гарантії, передбачені українським законодавством, практичні механізми виявлення відповідних порушень та реагування на них. Учасники ознайомилися з передовим досвідом моніторингу місць несвободи, включно з методами й засобами, якими послуговується КЗК. Третій день тренінгу був проведений в одному з київських ізоляторів тимчасового тримання, де учасники мали можливість провести моніторинг місця несвободи разом з експертами Ради Європи. Учасники заходу також виконували практичні вправи, під час яких вчилися виявляти порушення прав людини під час перевірки територіальних органів Національної поліції України та в діяльності Ізоляторів тимчасового тримання.

1 vm

Тренінг провели колишній голова КЗК Латиф Гусейнов і тренери Експертного центру з прав людини (ЕЦПЛ) – Юрій Білоусов та Віктор Чупров. Під час заходу експерти з прав людини ознайомлювали працівників Генеральної прокуратури та Національної поліції України з європейським та вітчизняним досвідом контролю за належним ставленням правоохоронців до затриманих.

Експерт Ради Європи, екс-голова Європейського комітету із запобігання катуванням та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню Латіф Гусейнов розповів про європейські стандарти протидії та попередження неналежного поводження правоохоронців. Аудиторія брала активну участь в обговоренні, присутні ставили експерту питання та з’ясовували незрозумілі їм нюанси.

Про те, як право на захист в Україні реалізується через систему безоплатної правової допомоги, та які виклики у зв’язку із цим ще має система БПД – учасникам тренінгу розповіла представниця Координаційного центру з надання правової допомоги Вікторія Мітько. Вона коротко зупинилась на огляді основних етапів розвитку системи БПД в Україні з моменту прийняття в 2011 році Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Вона розповіла про те, що сьогодні завдяки системі БПД забезпечено ранній доступ до правової допомоги усіх затриманих. Так, завдяки цілодобовому механізму інформування регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги до кожного затриманого в 99% випадків адвокат прибуває протягом 2 годин; в 89% затримані приймають допомогу призначеного адвокатом. Це значно сприяло мінімізації порушенню прав затриманих з боку органів, які уповноважують здійснювати затримання. Цей факт відзначають вітчизняні правозахисники.

4 vm

Серед викликів, якими у цьому зв’язку все ж стикається система БПД Вікторія Мітько назвала несвоєчасне інформування центрів про випадки затримань, спонукання слідством до відмови від безоплатного та нав’язування «кишенькового» адвоката, неінформування затриманих належним чином про право на правову допомогу, недостатня практика зворотного зв’язку, недостатня співпраця з боку МВС щодо інформування затриманих про право на БПД, фактиче затримання осіб без складення протоколу про затримання відповідно до ч. 5 ст. 208 КПК, проведення слідчих дій з особами, які не мають статусу підозрюваних, що в подальшому призводило до затримання особи та /або повідомлення про підозру, проведенння слідчих дій до прибуття призначеного центром адвоката, зміна місця перебування затриманого з метою ускладнення доступу до нього, перешкоджання доступу до затриманих осіб (нічний час, вихідні та святкові дні).

У своїй презентації начальниця Управління забезпечення якості правової допомоги окреслила стандарти якості у кримінальному процесі, що є обов’язковими для всіх адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу й рекомендовані для використання в приватній адвокатській практиці. Вона зупинилась на системі управління якістю та представила результати захисту адвокатів в кримінальних провадженнях, що за 46 місяців роботи налічують:

– 515 виправдувальних вироків;
– 1305 випадків закриття провадження внаслідок відсутності складу або події правопорушення;
– 3395 випадків обрання більш м’якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, про який клопотала сторона обвинувачення;
– 14893 випадків звільнення від відбування покарання з випробувальним терміном;
– 4652 випадки призначення мінімального або більш м’якого покарання, ніж передбачено законом;
3666 випадків зменшення об’єму обвинувачення.

Наприкінці доповіді Вікторія Мітько наголосила на важливості подальшої конструктивної співпраці Координаційного центру з надання правової допомоги з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини та Національною поліцією, з якими були підписані відповідні Меморандуми.

3 vm

Переглянути презентацію Вікторії Мітько


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube   Google Google+  тTwitter