назад

Про відновне правосуддя говорили на Тернопільщині під час зустрічі з працівниками служб у справах дітей та посадовцями ОМС

Реалізація пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» стала темою онлайн – зустрічі з працівниками служб у справах дітей обласної та районних державних адміністрацій, а також посадовими особами органів місцевого самоврядування Тернопільщини на базі Тернопільського регіонального центру підвищення кваліфікації.

В якості спікера до заходу долучилася комунікатор Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ольга Дубчак, котра розповіла учасникам зустрічі про дану Програму, механізм її реалізації та роль представників територіальних громад і працівників служб у справах дітей в цьому проєкті.

Розповсюдження інформації про Програму є дуже важливим, оскільки це допомагає долучити більше партнерів для її реалізації. Йдеться про те, що представники територіальних громад, а саме працівники служб сім’ї та молоді, які знаходяться в громадах, найближче комунікують з людьми, що там проживають і можуть інформувати про можливості застосування відновного правосуддя та залучення партнерів до програми ресоціалізації – підкреслила фахівець Регіонального центру.

Залучення до реалізації Програми саме представників територіальних громад пов’язане з тим, що неповнолітні, що вчинили суспільно небезпечне діяння, їх законні представники та й власне самі потерпілі схильні більше довіряти, до прикладу, голові територіальної громади, якого вони самі обрали, аніж правоохоронцям.

Даний проект користується успіхом та отримує схвальні відгуки від усіх зацікавлених сторін, які максимально сприяють учасникам Програми у пошуках оптимального рішення, щоб задовольнити всі сторони процесу. Також неповнолітні, які успішно проходять програму ресоціалізації та виконують умови угоди, згідно якої учасники Програми надають згоду на звільнення їх від кримінальної відповідальності, перестають бути суспільно небезпечними, стають на правильний шлях.

Крім того, учасники зустрічі прокомунікували щодо проєкту «Барнахус», участь у ньому адвокатів, працівників служб у справах дітей та посадових осіб органів місцевого самоврядування. Присутні поділилися думками з приводу організації якнайкращого захисту прав дітей, які є потерпілими від насильства або його свідками, створення дружнього до дитини та максимально нетравматичного середовища, в якому вона зможе надати слідству повну інформацію, при цьому не отримуючи додаткову психологічну травму.